Iszlám tévé Oroszországban

2012-08-19 17:29:00 j.protic

hírkép

A ramadán böjti hónap lezárásához időzítették vasárnap az első orosz iszlám televíziós csatorna beindítását.



Az Al-RTV műsorait az egyik oroszországi műholdas szolgáltató, a Trikolor TV csomagját előfizetők láthatják.

2015-től, amikorra a digitális televíziózás Oroszország-szerte elterjedtté válik, még több ember számára válik elérhetővé az iszlám tévécsatorna adása - közölte Aljbir Krganov mufti.

A moszkvai muzulmán vezető szerint ma, amikor az emberek kevesebbet olvasnak, és többet néznek televíziót, szükség van a televízióra, mint a felvilágosítás eszközére. Hangsúlyozta: világi tévéműsort hoztak létre a már létező Szövetség című orosz ortodox egyházi csatorna mintájára.

Arra törekedtek, hogy megtalálják az arany középutat. Nem csak prédikációkat közvetítenek, de lesz főzőműsor és az iszlám világ történelmét, kultúráját bemutató programok is szerepelnek a kínálatban - közölte.

A Rosszija orosz állami televízióban eddig is szerepelt hetente egy alkalommal a Muzulmánok című műsor, és a főbb muzulmán ünnepeket élő adásban közvetítették mind a Rossziján, mind az Egyes csatornán.

A ramadán végét jelentő ünnep alkalmából Vlagyimir Putyin államfő és Dmitrij Medvegyev kormányfő köszöntötte az oroszországi muzulmánokat.

Az orosz elnök hangsúlyozta: "gyümölcsöző tevékenységükkel a muszlim szervezetek jelentős mértékben hozzájárulnak Oroszország gazdag etnikai és kulturális hagyományainak megőrzéséhez és fejlesztéséhez".

Medvegyev kiemelte, hogy az iszlám vallási közösség igazi újjászületést él meg Oroszországban. Új mecsetek épülnek, egyetemek és medreszék, vallási oktatási központok létesülnek.