Védőburok tarthatja frissen a banánt

2012-08-24 12:52:00 j.protic

hírkép

Rákpáncélban található anyagból készült, sprayként felvihető burkolattal védenék meg a banánt a túl gyors éréstől, és tartanák frissen a gyümölcsöt kínai kutatók.



A boltból hazavitt banán közismerten nagyon gyorsan túlérik, megpuhul és bebarnul, mert számos gyümölccsel ellentétben nem lassul le érési folyamata, miután elérte a teljes érettséget.

A gyümölcs ilyenkor továbbra is cukrot állít elő, ez pedig lehetővé teszi, hogy a banánhéjon lévő baktériumok szaporodjanak és elindítsák a gyümölcs rothadását. Ezt a rothadási folyamatot tudták lelassítani a Tiencsini Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói, akik rákpáncélból nyert kitozánból készítettek "bevonó anyagot".

Hszihung Li kutatásvezető az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján ismertette eredményüket. Mint elmondta, miután befújták a kitozánsprayvel a zöld banánokat, azok 12 nappal tovább maradtak frissek.

"Kifejlesztettünk egy módszert arra, hogyan tartsuk hosszabb ideig zölden a banánt, és miként gátoljuk meg gyors érését. Ilyen bevonatot használhatnak a fogyasztók otthon, de használhatják a boltokban és szállítás közben is" - idézte a kutatót a The Daily Telegraph brit napilap (http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/9492813/Spray-on-coating-keeps-bananas-fresh.html).