51 milliárd a kanadai magyar álmenekülteknek

2012-09-02 08:59:00 szorenyi.p

hírkép

Kettőszázhuszonkét millió dollárjába (csaknem 51 milliárd forintjába)kerülhettek tavaly Kanadának a "színlelt" magyar menekültek - közölte a hét végén a honlapján a Kanadai Kormányközi Konferencia Titkársága. Az emberek többsége roma.



A menedékkérelmet megszigorító, júniusban elfogadott, úgynevezett C-31-es törvény célja éppen a "színlelt" menekültek által okozott költségek csökkentése. A kanadai határőrizet becslése szerint minden olyan menedékkérő, akinek a folyamodványát a Kanadai Bevándorlási és Menekültügyi Bizottság arra hivatkozva utasítja el, hogy az üldöztetés ténye nem bizonyított, vagy nem jelenik meg az eljárásban előírt meghallgatás során, 50 ezer dollárjába (csaknem 11,5 millió forintjába) kerül a kanadai kormánynak.

A legtöbb menekültstátust kérő Magyarországról érkezik Kanadába. Számuk 2011-ben 4442 fő volt. A CICS szerint tavaly "gyakorlatilag minden Magyarországi menedékkérőt elutasítottak, ám mielőtt ügyüket lezárták, és őket kitoloncolták volna, a kanadai kormány által a számukra biztosított jóléti és egészségügyi juttatások értéke - a sikertelen menedékkérőkre vonatkozó fejenkénti 50 ezer dolláros becslés alapján - meghaladhatta a 222 millió dollárt."

A CICS közleménye szerint a legtöbb Magyarországról érkezett menedékkérő roma, s 40 százalékuk Miskolcról érkezett.

A kommüniké egyúttal rámutatott, hogy a C-31-es törvény megszüntette azt a menedékesek számára biztosított, ingyenes gyógyszerészeti, szemészeti és fogászati ellátást, amilyenhez fogható a kanadai állampolgárokat a saját Medicare egészségbiztosítási rendszerükön keresztül sem illethet meg.