Mégis a Halál-völgy a legforróbb

2012-09-14 16:54:00 j.protic

hírkép

Mégis a kaliforniai Death Valley - Halál-völgy - a Föld legforróbb területe: a hatalmas katlan visszahódította hőmérséklet-elsőségét a líbiai El-Aziziától, ám nem úgy, hogy az idén hőcsúccsal szolgált, hanem úgy, hogy hiteltelennek minősült a líbiai mérés.

 



A Mojave-sivatagban lévő Halál-völgyben 1913. július 10-én 134 Fahrenheitet, 56,7 Celsius-fokot mértek. Kilenc évig tartotta a rekordot az adat, mígnem 1922. szeptember 13-án a líbiai El-Aziziában 136,4 Fahrenheitet, azaz 58 Celsiust mértek egy olasz katonai támaszponton.

Csakhogy egy nemzetközi tudóscsapat kiderítette, hogy a líbiai mérést tapasztalatlan személy végezte, aki nem kapott megfelelő képzést, hőmérője pedig szintén nem volt elég pontos az abszolút hiteles adathoz.

Meteorológusok közelmúltbeli számítgatásai alapján a líbiai mérés 12,6 Fahrenheittel is eltérhetett a valódi hőmérséklettől. Állításukat arra is alapozzák, hogy a támaszpont környékén lévő mérőhelyeken nemigen "passzoltak" sem az 1922-ben, sem pedig az előtte és utána mért adatok az olasz bázison feljegyzettekhez.

Mindezek miatt a Halál-völgy "leforrázta" El-Aziziát, és az arizonai vidék került be a 2013-as Guinness Rekordok Könyvébe - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

A Death Valleyben egyébként a júliusi nappali átlaghőmérséklet 47 Celsius-fok.