Pusztul Madách Imre síremléke

2012-09-24 08:59:00 j.protic

hírkép

Rendkívüli mértékben korrodálódott az alsósztregovai Madách-kastély parkjában, a költő végső nyughelyén álló síremlék bronzszobra, Rigele Alajos pozsonyi származású szobrászművész 1936-ban felavatott alkotása és annak talapzata – adja hírűl a pozsonyi Új Szó.



A Szlovák Nemzeti Múzeum – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma fennhatósága alá tartozó kastélymúzeum kertjében álló síremlék állapota elsősorban az időjárás viszontagságai miatt romlott le. Az ember tragédiájának főszereplője, Ádám alakját formáló monumentális, mintegy négy méter magas bronzszobor 1936-ban készült, felavatása óta csak kisebb állagmegóvási munkákat végeztek az emlékművön. A bronz előbb patinát kapott az eső, a hó, a fagy következtében kialakult korróziótól, majd több helyen úgynevezett fémpestises elváltozás alakult ki rajta. Elvékonyodott, lyukacsossá vált az öntvény szerkezete, ami már a szobor stabilitását is veszélyeztetheti. A Szlovák Nemzeti Múzeum – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma évek óta keresi a megoldást a magyar művelődéstörténet kiemelkedő emlékének megóvására, a lap munkatársa úgy tudja, a magyar külügyminisztériumtól kapnak hamarosan hétmillió forintnyi célirányos támogatást a Madách-emlékmű megmentésére.

A szlovákiai, területileg illetékes műemlékvédelmi felügyelőség jóváhagyta a szobor felújítását, várhatóan a munkálatokat néhány napon belül megkezdi Csütörtöki András komáromi fémrestaurátor. A tervek szerint a síremlék restaurálásával még idén elkészül a szakember. Mivel 2010-ben sikerült a Madách-kastély teljes rekonstrukciójára 1,467 millió eurót megpályáznia a fenntartónak a Spoločné dedičstvo: Madách/Közös örökségünk: Madách elnevezésű pályázattal, a kastélyfelújítást pedig idén késő őszre be kell fejezni, a síremléket és a Madách Emlékmúzeumot együtt szeretnék átadni. Az idei, a drámaíró halála napján, október 5-én tartandó Madách-emléknap időpontja – amely hagyományosan a síremlék megkoszorúzásával zárul – a szobor felújítása miatt módosul, az emléknap új időpontját még ezen a héten pontosítják- írja az Új Szó.