Szemét dolgok ezek

2012-09-27 06:10:00 szorenyi.p

hírkép

Az ország hatvan pontján, nyílt napon követhetik a szelektíven gyűjtött hulladék útját a KUKAkulTÚRA résztvevői szeptember 29-én. Szombaton megnyílnak a hulladékkezelést, újrahasznosítást végző vállalkozások kapui a nagyközönség előtt, hogy mindenki saját szemével győződhessen meg róla, mi történik a szelektív hulladékkal a begyűjtés után.



Vámosi Oszkár, az az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezetője elmondta, több százmilliárd forint értékű újrahasznosítható hulladékról mondunk le évente azért, mert még nagyon sokan nem tudják, hogy milyen értéket dobnak ki szemétként a kukába. Pedig a lakosságnál keletkezett háztartási szemétben nagyon sok olyan hulladék anyag van - meghatározóan papír, fém, műanyag, üveg -, amely otthon különválogatva, majd a gyűjtőszigeten elhelyezve az elszállítást követően hasznosítható, akár újra ugyanolyan termék készíthető belőle.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az érdeklődők - a lakóhelyükhöz legközelebb eső feldolgozó, illetve hasznosító létesítményben - "beleshetnek a kulisszák mögé", végigkövethetik a hulladék útját a telepre történő beérkezéstől a feldolgozásig. Megnézhetik a szolgáltatói és a hasznosítói telepek üzemszerű működését, megismerhetik a feldolgozás folyamatát.

A KUKAkulTÚRA keretében az ország 45 településén több mint 60 telephelyen fogadják az érdeklődőket, a helyszínek és programok listája megtekinthető az OHÜ Facebook-oldalán.