Ókori kincsleletet tártak fel Bulgáriában

2012-09-28 14:48:00 j.protic

hírkép

Ókori kincsleletet tártak fel Bulgáriában, a fekete-tengeri Szinemorec település mellett: az ezüst pénzérmék nagy valószínűséggel Kr.e. 4-3. századból származnak.

 



Daniela Agre professzor, ásatásvezető régész szerint a cserépedényben lévő pénzérmékre egy trák uralkodó otthonául szolgáló erődítmény őrbástyája mellett bukkantak. A régészek jelenleg az edény körüli területet tisztítják meg, a lelet értékét csak a korsó kiemelése után tudják felbecsülni - olvasható a Novinite angol nyelvű bolgár hírportálon (http://www.novinite.com/view_news.php?id=143614).

A régészprofesszor nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a pénzérméket III. Alexandrosz uralkodásának idején (Kr.e. 336-323) verték, de előfordulhat, hogy Nagy Sándor hadvezére és utóda, Lüszimakhosz korából származnak.

Lüszimakhosz (Kr.e. 361-281) makedón hadvezér, hellenisztikus uralkodó, a Nagy Sándor után uralkodó diadokhoszok egyike volt. Hatalmának központja Trákia volt, de fokozatosan Makedónia és Anatólia területén is megvetette a lábát.