Sztrájkkészültség a VW pozsonyi üzemében

2012-10-01 16:47:00 j.protic

hírkép

Sztrájkkészültségben vannak hétfő reggel óta a Volkswagen Slovakia, a VW pozsonyi leányvállalatának dolgozói - közölte Zoroslav Smolinsky, a vállalat dolgozóinak szakszervezeti vezetője.



Smolinsky elmondta: azért döntöttek így, mert nem sikerült megegyezésre jutniuk a vállalattal arról, hogy az új kollektív szerződésbe bekerüljön az alkalmazottak érdekképviselete által szorgalmazott több elképzelés. A dolgozók egyik követelése a bérek 6,8 százalékos emelése.

"Az általunk megfogalmazott követelések az alkalmazottak szociális és anyagi biztonságának javítására vonatkoznak. A munkaadó nem akceptálta a követeléseinket. A kilencedik körben megrekedt az erről folytatott tárgyalássorozat, ezért hirdettünk sztrájkkészültséget" - fejtette ki Zoroslav Smolinsky. Rámutatott: szociális területen a munkavállalók érdekképviselete a munkakörülmények javítását, valamint a fizetett szünet meghosszabbítását szeretné elérni.

A szakszervezet azt akarja, hogy a keresetek emelése ne korlátozódjon az infláció szintjére. A munkavállalók 6,8 százalékos béremelési követelésére azonban a vállalat vezetése mindössze 3,2 százalékos fizetésemelést ajánlott.

A szakszervezeti vezető szerint az érdekképviselet kész arra, hogy újabb tárgyalásokat folytasson a munkaadóval, ugyanakkor a munkavállalók a sztrájkkészültségnél keményebb lépésekre is elszántak. "Ha a munkaadó új ajánlattal áll elő, megnézzük annak tartalmát, és folytatjuk a tárgyalásokat. Az éles sztrájk lehetőségét azonban nem zárjuk ki" - szögezte le Zoroslav Smolinsky.