Václav Havel egykori szeretője ismét kitálalt

2012-10-06 15:26:00 j.protic

hírkép

Irena Obermannová cseh íronő alig egy évvel Václav Havel volt cseh államfő halála után új könyvében további részleteket árul el kettejük hajdani szerelmi viszonyáról és annak utózöngéiről.



Halottakról jót vagy semmit –tartja a mondás. Irena Obermannovának nyilvánvalóan más a véleménye, mivel a most megjelenő könyvében nem éppen hízelgő képet fest a volt cseh elnökről.

A cseh írónő a korábban megjelent Titkos könyvben már ecsetelte intim viszonyát a volt államfővel. A könyv hatalmas port vert fel, a koros politikus love story-ja napokig a bulvárlapok címlapjain szerepelt. A témát az írónő Panoptikum című új kötetében tovább feszegeti.

Az egykor elhagyott szeretős nem tudja Havelnek megbocsátani, hogy eleinte biztatta őt első könyve megírására, a későbbiek során azonban elhatárolódott tőle, Irenát pedig „koncként“ odadobta az újságíróknak. Ilyen sötéten látja Obermannová a helyzetet. Ezek után nem csoda, hogy második könyvében nem kíméli az időközben elhunyt politikust.

„Nyámnyila volt. Bár bizonyos álszent előírások szerint a hős nem lehet nyámnyila, de ő egyidejűleg volt hős és nyúlbéla. Ez az ember tele volt ellentmondásokkal, és nem tudom, miért kellene erről hallgatnom“ – nyilatkozta az Inštint magazinnak. Szerinte Havel kívülről bátor ember látszatát keltette, miközben nagyon gyáva volt.

Irena a legnagyobb képmutatásnak azt tartja, hogy együttléteik idején Havel telefonon hazudozott a nejének, a színésznő Dagmarnak. „Egyrészt papucsférj volt, és tartott a feleségétől, másrészt kettőnk viszonyát sem leplezte. Sokszor láthattak bennünket nyilvános helyeken, és mindenki előtt világos lehetett, hogy mi van köztünk“ – mondta Obermannová.

Az írónő azt állítja, mindennek ellenére szerette Havelt azután is, hogy a férfi faképnél hagyta őt. Állítólag még azt is megbocsátotta szerelmének, hogy az asszisztense közvetítésével megüzente neki: a Titkos könyv kiadásával elárulta őt. „Ennek az egész botránynak ez volt a legundorítóbb pillanata“ – fűzte az elmondottakhoz a cseh irodalom vitatott üdvöskéje, akinek a nemzet nagy része nem tudja megbocsátani, hogy megpróbálja a piedesztálról a "legnagyobb csehet" lerántani.