Egyre több a cseh öngyilkos

2012-10-09 19:58:00 j.protic

hírkép

Gyorsan nő az öngyilkosságok száma Csehországban. Míg 2007-ben 1375 személy vetett véget saját kezével életének, addig 2011-ben már 1589 - közölték kedden Prágában.



Szakorvosok szerint ez a jelenség elsősorban az elhúzódó gazdasági válságnak, a növekvő adóterheknek, de a politikai élet viharos vitáinak a következménye is, mert az emberekben mindez növeli a kilátástalanság érzését. "Ilyen helyzetben az emberek egy része elveszti a hitét és a reményét" - magyarázta Vladimír Kebza, az állami egészségügyi hivatal (SZÚ) szakértője a szellemi egészség napja alkalmával megtartott sajtótájékoztatón.

"A dolgok között összefüggés van. Az emberek kételkednek abban, hogy a társadalmi fejlődés jobb irányt vesz. Ez nem teljes kilátástalanság, csak a jövőbe vetett hit elvesztése bizonyos embereknél" - mutatott rá a szakértő. Hozzátette: az emberek mindig képesek elfogadni a kormányzat megszorító intézkedéseit is, ha érzik, hogy a dolgok jobbra fordulhatnak. "Manapság ez az érzés nemigen van jelen a társadalomban" - szögezte le Kebza.

Elmondta, hogy az egészségügyi hivatal elemzését múltbeli tapasztalatok is alátámasztják. Csehországban a legtöbb öngyilkosságot -4007-et - 1934-ben jegyezték fel, amikor a nemzetközi gazdasági válság a cseheket is nagyon megszorongatta.

Más módon ugyan, de az 1968-as reformok letörése és a szovjet bevonulás utáni időszak is rendkívül megviselte a cseh társadalmat. Ennek tudható be, hogy 1970-ben 2824 személy követett el öngyilkosságot Csehországban. A statisztikák a legkevesebb öngyilkosságot 2007-ben mutatták ki, azóta ez a szám folyamatosan emelkedik. Az öngyilkosságok négyötödét férfiak, egyötödét nők követik el Csehországban. A legtöbb öngyilkosság a téli időszak végén, a tavasz kezdetén történik.