A nyerőgépek halála

2012-10-10 17:18:00 szorenyi.p

hírkép

Folyamatosan szerelik le és szállítják el a nyerőautomatákat a kocsmákból és játéktermekből. Október 10-től ugyanisl hatályos a játéktermeket, nyerőgépek üzemeltetését és az e-kaszinókat betiltó szabályozás, miután a szerencsejátékról szóló törvény módosítása kedden megjelent a Magyar Közlönyben.



A hatályos törvény szerint pénznyerő automatákat ezentúl kizárólag játékkaszinókban lehet üzemeltetni. Szerdán a már korábban kiállított játékterem-engedélyek, valamint a pénznyerő-automata üzemeltetésére jogosító engedélyek is hatályukat vesztik.

Jelenleg három, koncessziós alapon működő játékkaszinó van az országban, és a jövőben a jelenleginél is szigorúbb feltételekhez kötik az alapításukat.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség szerint "a nyerőgép iparág dolgozói számára gyásznapot hirdettek mára a jogalkotók". "Kedden éjfélkor országszerte minden I-es és II-es kategóriás játékterem bezárt, a betiltott nyerőgép iparágban eddig dolgozó 40000 ember szerdától a munkanélküliek táborát bővíti" reagált a törvény kihirdetésére a szervezet, hozzátéve, hogy a vendéglátóhelyek közül tízből nyolc ugyancsak lehúzza a rolót vidéken és a fővárosban.

A pénznyerő automaták üzemeltetése után fizetendő játékadóból a kormány 37,2 milliárd forint bevétellel számolt 2012-ben, némileg magasabbal a tavalyi 33,15 milliárd forintnál. A kieső bevételt Lázár János szerint az online szerencsejáték tervezett megadóztatásából pótolják. Az MSZSZ szerint a piaci szereplők különböző jogcímeken évente 70 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe (ebből a játékadó évente 35 milliárd forint volt).

Az Európai Játék- és Szórakoztató Szövetség az Európai Bizottsághoz fordult a magyar szerencsejáték törvény módosítása miatt. A szervezet annak megvizsgálását kéri, hogy a játéktermeket és e-kaszinókat megszüntető magyar jogszabály megfelel-e az uniós szabályoknak.

A WEBGAM Központi Játékszerver tulajdonosa a WSG Szerver Üzemeltető Kft. a múlt héten jelezte, hogy meg fogja vizsgálni kárigénye bejelentésének lehetőségét, miután a pénznyerő automaták üzemeltetésének betiltásával összegzésük szerint több ezer fejlesztői munkaóra, a szerver-fejlesztők több milliárd forintos befektetése, a beszállítók elveszett megrendelései vesztek oda.