A Heathrow titkai

2012-10-11 13:07:00 V.J.

hírkép

A Heathrow igazán lebilincselő intézmény, mely nemcsak azoknak nyújt maradandó élményt, akik innen indulnak vagy ide érkeznek. Akik szerencsések és bejuthatnak az 5-ös terminál kiszolgáló létesítményeibe, azok megláthatják a XXI. századi repülőtér igazi csodáit.



A címben természetesen nem a relativitáselméletet győzte le a British Airways, hanem a ma már nem közlekedő Concorde két és félszeres hangsebessége és a különféle időzónák játszottak az utasokkal fantasztikus filmbe illő időutazást. A sebesség amúgy is jellemző a Heathrow működésére. A napi több százezernyi csomagot 4-6-8 egymás felett és mellett futó futószalagsor röpíti villámgyorsan a megfelelő gépekhez.

A technikai csodáknak persze ára is volt. A 2008 márciusában átadott 5-ös terminál csekély 4,3 milliárd angol fontból valósult meg. Ennek megfelelőek a méretek és a technikai színvonal is. Csak itt 30 ezer négyzetméternyi üvegfelület készült el az 50 focipályánál is nagyobb csarnokrendszer megvilágítására. Nem sajnálták a pénzt a belső terek kialakítására sem, hiszen  a design  300 millióba került.

Persze régebben a sebesség nem volt ilyen szédítő, hiszen ahogyan azt az British Airways múzeumában kiállított makettek is bizonyítják: a 30-as években 250-270 km/óra volt az utazósebesség, viszont nem számított meglepetésnek az sem, ha a menetrendszerű egyiptomi járat a Nílus vizén landolt.

A Heathrow 5 termináljának csodái még az üzleti várók. Az első osztályú utasok akár üzleti tárgyalást is szervezhetnek a Concorde üléseiből és belső terének mintájára kialakított tárgyalóban.