Lesz múzeuma a kommunizmus bűntetteinek

2012-10-17 11:31:00 j.protic

hírkép

Rövidesen a kommunizmus bűntetteit bemutató múzeum nyílik Pozsonyban. A múzeumot állami támogatás nélkül hozta létre egy civil szervezet

 

 



Hivatalosan jövő év márciusában nyitja meg kapuit, de heti egy alkalommal már november második felétől megtekinthető Pozsonyban a Kommunizmus bűntetteinek és áldozatainak múzeuma. A budapesti Terror Házához hasonló múzeum létrehozásának ötlete már nem sokkal a rendszerváltást követően felvetődött az akkori Csehszlovákiában. A múzeum létrehozását a Keresztény Intézetek Fóruma felhívása gyorsította fel, amelyet az utolsó csehszlovákiai politika foglyok szabadon bocsátásának 20. évfordulóján, 2010. november 25-én tettek közzé.

A múzeumot a Feltűnésmentes Hősök nevet viselő civil szervezet polgári kezdeményezés alapján, részben önerőből, részben szponzori adakozásból, állami támogatás nélkül hozta létre. Megalapításának célja a kommunista rendszer bűntetteinek bemutatása mellett az, hogy idővel dokumentálják a kommunista rendszer összes szlovákiai áldozatának nevét és a velük szemben elkövetett bűntetteket

A kiállítás anyagát különböző tárgyak, fotók és könyvdokumentáció, valamint egykori szamizdat kiadványok képezik. Közülük sokat a kommunista rendszer által bebörtönzött vagy más módon üldözött áldozatoktól kapták.

Az állandó tárlat a Szent Erzsébet Egészségügyi Magánfőiskola épületében, a pozsonyi elnöki palota tőszomszédságában kapott helyet az intézmény felajánlásának köszönhetően, amely szimbolikus egy euróért adja bérbe az épület egy részét.

A múzeum heti egy alkalommal már november második felétől megtekinthető, az ünnepélyes nyitást 2013 március 25-re, a kommunista karhatalom által Pozsonyban szétvert úgynevezett gyertyás felvonulás huszonötödik évfordulójára tervezik.

Az 1968-as Prágai tavasz elfojtása utáni Csehszlovákiában ez volt a legjelentősebb megmozdulás a kommunista hatalom ellen. 1988 márciusában a pozsonyi tüntetést vízágyúkkal és gumibotokkal verte szét a karhatalom.