40 év után fejezte be tanulmányait

2012-10-21 10:53:00 j.protic

hírkép

A 61 éves Werner Kahmann csaknem egész életében főiskolai hallgató volt. 63 szemeszter után azonban végre megkapta diplomáját, és mérnöki titulusát a Kölni Egyetemen- adja hírül a bumm.sk portál.

 



A német férfi 1973-ban kezdett tanulni az egyetemen, közel 40 év kellett a befejezéséhez. „68 vizsgát tettem le összesen, holott csak 35-öt kellett volna” – mondta Kahmann. Elmondása szerint azért tartottak eddig tanulmányai, mert rossz helyen lakott. „Ha Kölnbe költöztem volna, egyszerűen befejeztem volna az iskolát. Seigburgban volt azonban a fociszövetségem, a tekecsapatom és az akkori barátnőm is, így mindig ingáztam” – mondta.

Először lábtörése miatt szakította meg egyetemi tanulmányait, majd lánya született, és 1984-ben újra felfüggesztette a tanulást. 2004-ben bevezették Németországban a fizetős felsőoktatást, így harmadszor is abbahagyta. 2011-ben azonban újra ingyenes lett a főiskola, így visszatért, és idén véglegesen is elhagyta az iskolát, ezúttal azonban már diplomával.

Elmondása szerint ismét fizetnie kell majd a tömegközlekedésért, és az állatkertbe sem vehet féláron jegyet. „Ez a tanulmányaim befejezésének hátránya” – mondta.