Emberhangon beszél az emberekhez a bálna

2012-10-23 08:40:00 szorenyi.p

hírkép

Meghökkentő felfedezést tettek a National Marine Mammal Foundation tengeri emlősöket kutató intézet kaliforniai bázisán dolgozó búvárok: az egyik fehér bálna, a 15 éves Noc megtanulta utánozni az emberi hangot. Kiküldi őket a vízből.



A búvárok napokon keresztül azt hitték, valaki szórakozik velük, ugyanis a víz alatt nehezen érthető, de határozottan emberi szövegfoszlányokat hallottak. Többször a felszínre kellett emelkedniük, mivel a torz hangokból mintha a "get out of the water" mondat állt volna össze - ismerteti a Telegraph cikkét az Index.

Mint kiderült, az általában összefüggéstelen halandzsának tűnő, néha azonban értelmes töredékeket is tartalmazó beszédhang az egyik bálnától származik.

A bálnák hangképző szervei gyökeresen eltérnek az emberétől, ezért különösen nagy bravúr Noc részéről, hogy a hangját több oktávval lemélyítve képes volt úgy utánozni az emberi beszédet, hogy azzal olykor megtévessze az embereket is.

A központ biológusai szerint a beszélő bálnát az emberi csecsemőkhöz hasonlóan a kíváncsiság és a kommunikáció iránti vágy hajtja, vagyis tudatosan megpróbál kapcsolatot teremteni az emberekkel.