Már síelnek az alpesi sí vb helyszínén

2012-10-30 13:31:00 j.protic

hírkép

A korán érkezett télnek köszönhetően már elindultak az első síliftek a jövő évi alpesi síliágbajnokságnak otthont adó Schladming egyik pályáján, a híres Planai-on. Stájerország legismertebb síközpontjában csaknem 400 ezer látogatót várnak a 2013.februárjában sorrakerülő alpesi sí világbajnokságra – hangzott el a házigazdák keddi sajtótájékoztatóján.



 

A 2013 február 4.-17.között megrendezésre kerülő alpesi sí világbajnokságot joggal tartják a szomszédos Ausztriában az év legnagyobb sporteseményének. Az osztrákoknál a síelés legalább olyan népszerű sport mint Braziliában a foci. Az alpesi város 400 millió eurót invesztált az infrastruktúra bővítésébe, több új szálloda épült, a régieket rendre felujították, korszerűsítették az úthálozatot is. Mindebből nem csupán a sportolók, hanem elsősorban a turisták profitálnak.A régióban rengeteg sípálya van, és a vendégek a vb idején is zavartalanul síelhetnek.

Az Ausztria zöld szívének is nevezett Stájerország a vb rendezésétől érthetően a turizmus további fellendítését várja. Az elmúlt téli idényt sikeresnek minősítetteték a tartomány turisztikai szakemberei, csaknem másfél millió látogatót jegyeztek fel, ami az előző évhez viszonyítva + 3,6% növekedést jelent

Ez a sírégió régió földrajzi fekvésének és adottságainak köszönhetően igencsak hóbiztosnak számít. Európa legmodernebb hóágyúrendszerei pedig egészen késő tavaszig gondoskodnak a zavartalan téli élményekről.Kilenc kisebb síterep alkotja a Schladming-Dachstein-Tauern sírégiót: Planai (31,8 km sípálya, 12 lift), Hochwurzen (22 km sípálya, 9 lift) Hauser Kaibling (37 km sípálya, 11 lift) Reiteralm (32 km sípálya, 11 lift) Fageralm (12 km sípálya, 7 lift) Dachstein gleccser (4 km sípálya, 6 lift) Ramsau am Dachstein (25 km sípálya, 12 lift) Galsterbergalm (19,2 km sípálya, 5 lift) Stoderzinken (8 km sípálya, 3 lift). Így összességében 232 km-nyi remekül karban tartott pályán tudnak siklani a síelés szerelmesei.

A jövő évi alpesi sívilágbajnokságon 70 ország 650 sportolója vesz részt. Gazdag lesz a kísérőrendzvények programja is. Érdekesség, hogy énekesként fellép a világhírű amerikai színész Kevin Kostner, de Stájországba várják a népszerű Arnold Schwarzeneggert is.