Válság - Tizedére zuhant prémium

2012-11-12 06:45:00 szorenyi.p

hírkép

A globális pénzügyi válság előtt mért csúcsnak alig több mint a tizedére zuhan az idén a londoni City befektetési bankárainak prémiuma, ráadásul a City hamarosan elveszíti a világ első számú pénzügyi központjának státusát is - jósolta hétfői előrejelzésében az egyik tekintélyes londoni gazdaságelemző intézet.



A Centre for Economics and Business Research, amely rendszeresen készít prognózisokat a City prémiumkilátásairól, hétfőn Londonban ismertetett friss összeállításában közölte, hogy előzetes becslései szerint a londoni befektetési banki szektor alkalmazottai a karácsonyi és a jövő év eleji prémiumszezonban összesen 1,59 milliárd font (560 milliárd forint) jutalomra számíthatnak a tavalyi 4,4 milliárd font után.

A City bankárai 2008-ban, az eddigi csúcsévben még 11,6 milliárd font prémiumot vihettek haza, de az akkoriban elhatalmasodott pénzügyi válság már a következő évben kevesebb mint a felére csökkentette a citybeli jutalmakat: a londoni befektetési szektor alkalmazottai 2010-ben 5,3 milliárd font juttatásban részesültek fizetésükön felül.

Az idei évre becsült 1,59 milliárd fontos prémium meredeken rontott előrejelzés, a CEBR ugyanis előző, fél évvel ezelőtt közzétett hasonló prognózisában még 2,3 milliárd font idei citybeli prémiumösszeget valószínűsített.

A távlati kilátások sem kecsegtetik sok jóval a City bankárait: a CEBR hétfői prognózisa szerint az éves prémiumösszeg 2017-ben már csak 1,3 milliárd font lesz.

A ház elemzői szerint a londoni banki prémiumok zuhanásszerű csökkenésének elsődleges oka az, hogy a pénzügyi válság még mindig érezhető hatásai miatt összeomlásszerűen csökkent 2012 nyarán a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor aktivitása.

A ház kimutatta, hogy 2012 közepére az egy évvel korábbi szintről - forgalmi értéken mérve - 20 százalékkal esett a nagy citybeli befektetési cégek részvényforgalmazási tevékenysége, a vállalati felvásárlási és egyesülési tranzakciók értéke pedig hozzávetőleg a harmadával zuhant.

A CEBR adatai szerint a devizakereskedelem 5 százalékkal csökkent - ebben az ágazatban 2009 óta ez volt az első éves szintű visszaesés -, a származékos befektetési termékek korábban domináns szerepet betöltő szektorának forgalma mintegy az ötödével, a brit állampapírok forgalmazása pedig harmadával zsugorodott.

A cég szerint a prémiumok rohamos csökkenésének másik oka az, hogy a korábbi milliós bankári jutalmak ügyében kialakult társadalmi feszültségek és a kifizetések csökkentésére irányuló politikai nyomás miatt a bankok a prémiumok egyre nagyobb hányadát beépítik a fizetésekbe.

A CEBR londoni elemzőinek hétfői kommentárja szerint ugyanakkor a jelenség legnagyobb vesztese a brit költségvetés, ugyanis a citybeli jutalmak bruttó összegéből a különböző adók és járulékok miatt az adóhivatalba rendszerint nagyobb hányad kerül, mint a bankárok zsebébe.

A cég hétfői becslése szerint a City alkalmazotti gárdájának folyamatos leépítése és a juttatások csökkenése miatt a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor által befizetett adó az idei pénzügyi évben valószínűleg már csak 40 milliárd font lesz a 2007-2008-as pénzügyi évben mért 70 milliárd fontos eddigi adórekord helyett.

A londoni Citynek mindemellett arra is fel kell készülnie, hogy három éven belül már Hongkong is megelőzi, legalábbis a pénzügyi szolgáltatási szektorban dolgozók számát tekintve.

Technikailag Londont New York is megelőzi már az idén, ám a New York-i pénzügyi szektorban dolgozók jelentős része az amerikai gazdaság belső igényeit szolgáló befektetési tevékenységet végez, így egyelőre változatlanul London a világ első számú nemzetközi pénzügyi szolgáltatási központja.