Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013

2012-12-14 15:42:00 j.protic

hírkép

A kortárs művészetre összpontosít, ugyanakkor széles spektrumot lefedő eseményekből áll össze a Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 rendezvénysorozat kínálata - mondta Vladimír Beskid, a projekt művészeti igazgatója pozsonyi sajtóértekezletén..

 

 



Az EKF eseményfolyamának ünnepélyes nyitánya január 19-én és 20-án lesz Kassán egy kétnapos happening keretén belül.

 

Vladimir Beskid kifejtette, hogy a válogatáskor nem csupán az egyes művészeti irányzatok, hanem a hagyományos és az innovatív rendezvények arányának kiegyensúlyozottságát, valamint a látogatók korbeli összetételét is figyelembe vették. Hozzátette: a rendezvényfolyam a kortárs művészetre összpontosít és lényeges figyelmet szentel a szlovákiai művészet külföldi bemutatására.

 

A programstruktúra nem kizárólag egyszeri rendezvényekre épül, a cél egy olyan hosszú távú folyamat elindítása, amely ösztönző körülményeket teremt a régió művészei számára és támogatja a nemzetközi partnerségeket is.

 

Vladimír Beskid tájékoztatása szerint az EKF "extra" rendezvényei az új vezető intézményekben, a Kultúrparkban és a Kunsthalléban koncentrálódnak. Kiemelte a kortárs tánc nemzetközi seregszemléjét, az Új Tánc Napjait (New Dance Day), a tokiói szimfonikusok fellépését, valamint az Új Zene Világnapjait (ISCM World New Music Days). Utóbbit 90 éves története során most először rendezik meg Szlovákiában.

 

Ján Sudzina, az Európa Kulturális Fővárosa 2013 (EHMK) polgári társulás elnöke a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a projekt nemcsak a kulturális programról szól, hanem a város és a régió átalakulásáról.

 

"Az EKF kapcsán megvalósuló húsz befektetési projekt kedvező változásokat hoz a kulturális rendezvények megrendezése terén. Három olyan új jellegű intézmény is létrejön Kassán, amely a városban és a régióban is hiánypótló jellegű" - fejtette ki Ján Sudzina, utalva a kreatív ipar új otthonának tekintett Kultúrparkra és a Kunsthalle új kiállítási tereire.

 

Marek Madarič, a szlovák kulturális miniszter a bemutatón azt mondta, az EKF-projekt bizonyítéka lehet annak, hogy a kultúra területén végrehajtott befektetéseknek érezhető gazdasági hozama is lehet. Richard Raši, Kassa főpolgármestere szerint az EKF projektnek köszönhetően Kassa a legdinamikusabban fejlődő várossá vált Szlovákiában.