Szigorúbb internetszabályozás Kínában

2012-12-28 18:30:00 j.protic

hírkép

Az internet szigorúbb szabályozásról döntött a kínai törvényhozás - jelentette a Hszinhua hírügynökség.



Az Országos Népi Gyűlés (parlament) állandó bizottságának döntése értelmében a jövőben az internetezők személyazonosságának kilétére fokozottabb hangsúlyt helyeznek, nekik az internetes és a telekommunikációs szolgáltatóknál is valódi nevükkel kell regisztrálni magukat.

Az új rendelkezés értelmében az internetre felkerülő posztokat és oldalakat jogukban áll törölni a hatóságoknak, amennyiben úgy ítélik meg, hogy azok "illegális" információkat tartalmaznak. Ilyen esetben a hivatalos szervek a szolgáltatóktól az információ forrásának, a személyazonosságnak a felfedését is kérhetik.

Az online adatvédelem megsértésének megakadályozására és felszámolására a hatóságok minden technikai vagy más szükséges eszközt felhasználhatnak - olvasható a rendelkezésekben.

Az új szabályozást annak kritikusai a szólásszabadságot korlátozó lépésnek tekintik, ezzel ugyanis a blogokon és mikroblogokon megjelenő posztok, vélemények "feladói" is visszakövethetővé válnak. A rendelkezések ezen túl - jegyzik meg sokan az interneten - számos dolgot nem definiálnak, többek között az "illegális információk" fogalmát, ez pedig így igen tág értelmezésre ad lehetőséget.