Meghalt az USA rettegett ellenfele

2013-03-06 09:26:00 szorenyi.p

hírkép

Egy caracasi kórházban meghalt Hugo Chavez. A venezuelai elnök 58 éves volt. Két éve rákban szenvedett, most légúti fertőzés végzett vele. Pénteken temetik el. Azért vált híressé, mert nyíltan szembe szállt az USA-val, populista, baloldali politikát hirdetett.



Az elnök emlékére egyhetes nemzeti gyászt rendelnek el. Szintén egyhetes gyászt tartanak Bolíviában, háromnaposat Argentínában, valamint Kubában. Harminc napon belül új választást tartanak Venezuelában, addig Maduro alelnök veszi át a hatalmat.

Az alelnök – akit korábban Chávez az utódjának jelölt ki, bár az alkotmány szerint szavazást kell tartani – azt is bejelentette, hogy utasítást adott a hadsereg és a rendőrség egységeinek mozgósítására „a béke szavatolása érdekében”, de nem közölte, hogy milyen arányú mozgósításról van szó.

Barack Obama amerikai elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok érdekelt a kapcsolatok javításában, és a konstruktív párbeszédben az új kormánnyal. Ban Kimun ENSZ-főtitkár arról beszélt, mennyit tett az elhunyt venezuelai elnök a szegényekért. Evo Morales bolíviai elnök, Chávez legközelebbi szövetségese és a kubai vezetők is méltatták Chávezt, akit Fidel Castro „igaz fiának" nevezett.

Hollywoodban Oliver Stone rendező, és Sean Penn színész is Chávez támogatójának számított. Penn szerint a szegények egyik bajnoka távozott, ő pedig úgy érzi, hogy „egy barátot veszített el" a venezuelai elnök személyében.

Chávez ötvennyolc éves volt. Először 2011 közepén diagnosztizáltak nála daganatos megbetegedéseket, vagyis csaknem két éve küzdött a rákkal. Több alkalommal is kezelték Kubában, négy műtéten esett át, az utolsón tavaly decemberben. Akkor az alelnöke arról beszélt, hogy az elnök egészsége törékeny, de „fizikai és lelki erejének köszönhetően szembeszáll a nehézségekkel” - áll az Index összefoglalójában.