Vigyázzanak! Kitörhetik a bokájukat!

2013-03-10 08:16:00 szorenyi.p

hírkép

Utaztak már amerikai belfoöldi járaton? Hát örök élmény! Akár egy vidéki buszpályaudvaron is lehetnék - jutott ugyanis az eszembe, amikor az amerikai Charlottte repülőterének legtávolabbi sarkába baktattam. A lexingtoni járatot kerestem, amely a huszon valahanyadik kaputól indult. A légikikötő ezen része sok minden volt, csak elegáns nem. Ráadásul ekkor még hátra volt maga az út.



Mintha csak az Eger-Mezőkövesd járatra várakoztak volna az emberek a charlotte-i repülőtéren úgy készülődtek Észak-Karolina legnagyobb városából eljutni Kentucky második legfontosabb településére. A járatok indulását morcos vagy vígkedélyű fekete termetes hölgyek jelentették be fennhangon kikiáltva a csekkolás elkezdését. Szükség volt rá, mert a reptér ezen vagy 6 kaput zsúfoltak össze és a terem nem volt nagyobb, mint egy kézilabdapálya. Igaz a repülőgépek sem a Jumbo Jetek közül kerültek ki.

Mindenesetre bepillantást nyertem az amerikai fapados üzletágba. Más kérdés, hogy itt nem így hívják, hanem expressnek, de ugye ez már részletkérdés. Az összes biztonsági átvizsgálás nem volt egyéb, mint átmenni egy biztonsági kapun, gondolván a morc terroristák nem egy kávédarálóval akarják megtámadni az USA-t. Apropó kávédaráló, ennek még lesz jelentősége az út során.

A repülőhöz a betonon caplatva lehetett eljutni, a tavolság talán ha 40 méter, ami azért a szakadó esőben nem esett jól. A gép egy Embraer 170-es, mint kiderült ennél kisebbekkel is repülnek belföldi járatok. Az igazi fapadosságból aztán a fedélzeten kaptam ízelítőt.

A két stewardesst először nem ismertem fel, mintha a mogyoródi sarki bolt pénztárosai utaztak volna velünk, de nem, az egyikőjük mikrofonba kezdett beszélni, míg a másik 60 év körüli nénike unott arccal mutogatta a biztonsági öv egyik darabját. Senki sem figyelt. Apropó légikísérők, tényleg csak egy meghatározhatatlan kék színű egyenkardigán különböztette meg őket az mellettem ülő, igazi amerikai ízléstelenséggel felöltözött, bloody Maryt rendelő asszonyságtól őket.

A koronát azonban nem ez, hanem a felszállás utáni bejelentés tette fel a service-re. Kávét és teát ne kérjenek, mert elromlott a főzőnk - szólalt meg ismét a hangszóró kezelője. Ha pedig felállnának, akkor ezt óvatosan tegyék, mert kisebb elektronikai problémánk van és ezért nem működik a folyosón a futófény, így könnyen megsérülhet a lábuk - szólt az intelem. Ezek után tényleg nem volt más, mint gyorsan, 4 dolláért megismerkedni a helyi viszkivel, amihez a víz ingyen járt.

A pilóta azonban értette a dolgát, hiszen a szakadó eső, és meglehetősen erős szél ellenére, kellemeset huppanva tette le a gépet. Welcome in Lexington!