Filmfesztivál kulturális ínyenceknek

2013-03-20 18:02:00 V.J.

hírkép

A világ nem egyszerű, sőt egyre bonyolultabb. A könnyebb eligazodáshoz adnak iránytűt azok a dokumentumfilmek, melyeket az idén ötödik  alkalommal megrendezett Ha érteni akarod a világot elnevezésű filmfesztiválon vetítenek. Egy igazán különleges program kulturális ínyenceknek.



Budapesten a Toldi Mozi és a Kino Cafe a színhelye az ELTE TáTK szervezésében zajló, dokumentumfilmeket bemutató fesztiváljának. Az OTP Junior  és a Dán Királyi Nagykövetség főtámogatásával zajló rendezvény programjában idén is a legizgalmasabb témák és helyszínek kerülnek vászonra március 20-24. között. A több mint 40 alkotást úgy válogatták össze a szervezők, hogy a társadalmi kérdésekhez bátran közelítő filmeké legyen a főszerep.

Már a szerdai nyitó film is különleges csemege. A Winter Winter a Svájcban még ma is élő hegyi pásztorok eltűnő kultúráját mutatja be négy hónapon és hatszáz kilométeren keresztül. Aki beül a filmekre, a legkülönlegesebb helyeken, a legkülönfélébb élethelyzetekben ismerheti meg a világot. A bahia-i nyomortelepen gyermekeit egyedül nevelő anya sorsától, a Magyarországra menekült boszniaikat befogadó menekülttábor világán át, a 60-as, 70-es, 80-as évek címlaplányainak mai életét bemutató alkotásig. A feldolgozások legalább annyira egyediek és különlegesek, mint maga a téma. Milyen lehet a New Orleans-i éjszaka egy gyerek szemével és vajon megmaradhat-e a barátság két ember között, ha az egyik dúsgazdaggá vált a mai magyar valóságban, megfizetve ennek árát. Mi történik, ha egy marokkói, berber faluban egyszer csak megjelenik az áram és vele együtt a modern telekommunikáció? Ilyen és hasonló izgalmas témák várnak mindenkit, akit kicsit is érdekel, hogyan működik a világ.

Minden bizonnyal kiemelt figyelmet kap Werner Herzog a texasi halálsoron forgatott, megrázó, Into The Abyss c. alkotása, illetve Joshua Oppenheimer The Act Of Killing c. mozijának premier előtti vetítése, amely a több mint egymillió kommunistát, értelmiségit és kínait lemészároló, máig a helyi média sztárjaiként kezelt indonéz halálosztagosok elé tart torz tükröt. Az idei Berlini Filmfesztiválon két díjjal jutalmazott, 156 perces film annyira tetszett Herzognak, hogy a produceri feladatokat is elvállalta.

A fesztivál részletes programfüzete ezen a linken érhető el:

http://issuu.com/haerteniakarod/docs/program2_screen

A vetítéseket különleges kísérőprogramok színesítik. Lesznek természetesen beszélgetések és koncertek. Máshol nem látható és hallható zenei formációk is fellépnek a négy nap során. A Toldi Moziban játszik a magyar Amoeba, a Summer Schatzies, Varga Livius és Dorogi Péter, a nyitóelőadás után pedig a hazai slam poetry legjobbjai adnak improvizatív műsort.

A fesztivált március 24-én Timo Novotny osztrák rendező Trains of Thoughts című filmjének speciális vetítése zárja, ahol a rendező maga remixeli saját alkotásait az itthon is népszerű Sofa Surfers együttes tagjaival.

A tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is óriási érdeklődés mellett zajló fesztivál részletes programja a http://haerteniakarod.com oldalon olvasható, vagy az aktuális híreket az esemény Facebook oldalán is nyomon lehet követni:

https://www.facebook.com/haerteniakarodavilagot