Nap-katamarán a klímaváltozás ellen

2013-04-09 12:04:00 V.J.

hírkép

Még egy éve sem múlt el, hogy 2012. május 4-én befejezte a világkörútját a Turanor, a PlanetSolar napenergiával hajtott katamaránja, a hajó máris új feladat előtt áll.



Májusban indul Marokkóból az újabb misszió, új kapitánnyal, Gérard d’Aboville-lel, a cél ezúttal nem csupán a napenergia propagálása, hanem a klímaváltozás elleni küzdelemben való részvétel. A Turanor átszeli az Atlanti-óceánt, Miami, New York, Boston és Reykjavík érintésével jut el a norvégiai Bergenbe.

A fedélzetén lesz egy Biobox nevű aerozol-elemző, amelyet a genfi egyetem kutatói fejlesztettek ki, és amelynek segítségével Martin Beniston klimatológus végez vizsgálatokat az aerozolnak az éghajlatra és a levegő minőségére gyakorolt hatásáról.

Az augusztusig tartó út során a katamarán tanulmányozni fogja a Golf-áramlat állapotát is. A tudósok megvizsgálják fitoplankton és a klímaváltozás kapcsolatait, továbbá azt, hogy miként működik az óceánok vízének globális cirkulációja, amelyet a víztömegek váltakozó sűrűsége és hőmérséklete okoz.

Mint Rachel Bros de Puechredon, a PlanetSolar marketing- és kommunikációs igazgató hangsúlyozta, a Turanor új útja, hogy bebizonyítsa: a napenergiával hajtott hajó ilyen fontos tudományos feladatokra is alkalmas, és ez lökést adhat a „naphajók” jövőbeli gyártásának.

Forrás: Aiolus News/Energiacentrum.com