60 halott egy amerikai robbanásban

2013-04-18 12:14:00 szorenyi.p

hírkép

Hivatalosan is megerősítették helyi idő szerint csütörtök hajnalban Texasban, hogy vannak halálos áldozatai az előző este egy műtrágyagyárban történt robbanásnak - jelentette honlapján a BBC brit közszolgálati tévé- és rádióadó.



Dean Wilson, Texas állam közbiztonsági hivatalának tisztségviselője arról beszélt, hogy vannak halálos áldozatok, de pontos adatot nem közölt. Egyes jelentések legalább hatvanra teszik a halottak számát.

Dean Wilson elmondta, hogy a mentőalakulatok házról házra járva átkutatják az érintett körzetet, a Dallastól 130 kilométerre délre fekvő West település műtrágyagyárának környékét. Az egyesült államokbeli kisváros 2700 lakosának felét evakuálták.

A tűz még mindig parázslik az üzemben, és a tűzoltók egyelőre távolabbról figyelik a helyszínt, mert tartani lehet esetleges újabb robbanásoktól.

Meg nem erősített hírek szerint a detonáció következtében összeomlott egy idősek otthona, és többen a romok alatt rekedtek. Szintén meg nem erősített hírek szerint több tűzoltó eltűnt. A tűzoltók egy kisebb tüzet oltottak a műtrágyagyár területén, amikor a robbanás bekövetkezett.

Katasztrófavédelmi illetékesek szerint ammónia okozhatta a robbanást. Egyes hírek szerint 20 tonna ammónium-nitrátot tároltak a gyár területén.

2001-ben Toulouse-ban 31 ember meghalt, több mint kétezren megsérültek, amikor felrobbant egy vegyi üzem hangárja, ahol 300 tonna ammónium-nitrátot tároltak. Az ammónium-nitrátot egyaránt használják műtrágyagyártásra és robbanószerek előállításához.