Komoly földrengés volt Budapesten - Fotó

2013-04-23 06:11:00 szorenyi.p

hírkép

A Richter-skála szerinti 4,8-4,9 erősségű földrengést észleltek kedden hajnalban fél 1 körül Magyarországon. Kisebb károkat okozott a földmozgás.



Kiszely Márta, az MTA Földtudományi Kutató Központjának Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa az MTI-nek elmondta: a rengés epicentruma Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén, Tiszaug, Tiszasas térségében volt, mintegy 6 kilométer mélységben. Hozzátette, hogy a rengést több helyen, a fővárosban is lehetett érezni.

A szeizmológus elmondta: sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.

A Heves megyei Tenken tapasztalták a legtöbb kárt, ott az elsődleges vizsgálatok szerint körülbelül 50 ház sérült valamilyen mértékben, cserepek hullottak le, kémény rongálódott meg, több épületen repedések jelentek meg, egy lakásban pedig a melegvíztároló kiszakadt a helyéről.

Heves városában egy lakás mennyezetéről egy négyzetméternyi területen leszakadt a vakolat, az épület nem vált lakhatatlanná. Egy másik ingatlan garázsának mennyezetéről is leváltak darabok, amelyek megrongálták a bent álló gépkocsit.

Épületsérüléseket jeleztek Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről, Tarnabodról is, jellemzően repedéseket okozott a földmozgás.

Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében.