Pénzről stressz nélkül

2013-05-08 12:51:00 V.J.

hírkép

A második napon is sokan voltak kíváncsiak az állásszerzés és a karrierépítés rejtelmeire. A Kapunyitási Pánik  rendezvény nemcsak állásajánlatokat és karrierpraktikákat kínál, de azt is megmutatja, mekkora előnnyel indul az, aki tudatosan tervezi meg az életpályáját.



A sikeres életpálya nem akkor indul, amikor az ember friss diplomával a zsebében nekifog az állásvadászatnak. Az alapokat már jóval előbb kell lefektetni és ez nemcsak a lexikális tudásra vonatkozik. Ez talán az egyik legnagyobb tanulsága a Kapunyitási Pánik programjainak. Sokkal kisebb lesz a gombóc a torkokban és a stressz, ha már a középiskolában elkezdjük az ismerkedést a való világ hétköznapi problémáival. Takarékoskodás, tudatos gazdálkodás, mindennapi pénzügyek ismerete a bankszámlanyitástól a diákhitel előnyein át, a különféle bankkártyákig. Hogy mindez hogyan működik a gyakorlatban, arról kaphattak szórakoztató példákat a fiatalok az OTP Junior, az OTP Travel és az OTP Fáy András Alapítvány közös standján.

Sokan voltak kíváncsiak a Kapunyitási Pánik szerdai programjai közül a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontját bemutató látványos előadásra. Dr. Virágos Gábor külön felhívta a hallgatók figyelmét, hogy a pénzügyi tudás szinte elengedhetetlen feltétele a sikeres életpálya megvalósulásának. Mindezt pedig rendszeresen és lehetőség szerint minél fiatalabb korban kell elsajátítani.

A Fáy Alapítvány által megteremtett és működtetett O.K. Oktatóközpont nemcsak a megszerezhető tudás, a körülmények tekintetében is különleges, hiszen a diákokat a legmodernebb technika és igazán kötetlen hangulat várta. Az oktatási modulok alkalmazkodva a fiatalok életkorához, és igényeihez évfolyamonként más és más szintű ismereteket adnak. A kilencedikes gimnazistákat a trénerek a pénzügyi alapismeretek világába vezetik be.

A nemrég átadott intézmény ingyenesen és folyamatosan fogad fővárosi és vidéki középiskolás diákcsoportokat, de akár egyedül is eltölthetünk itt néhány hasznos órát. A fiatalok számára igazi meglepetés a korosztályuk igényeihez alkalmazkodó technika, az interaktív, háromdimenziós projektor, a kinect játékkonzolok és a fiatal trénerek. Az oktatás 10 fős csoportokban zajlik, rengeteg játékkal, önismereti feladattal. A szünetekben szendvics várja a diákokat, sőt még a büfében is a modern fizetési megoldások közül választhatták, akár a pay-pass kártyát is.

A stratégia és a taktika legalább annyira fontos a sikeres élethez, mint a kinect játékokhoz. Ennek talán legfontosabb eleme önmagunk felépítése. Mert mindenki egy önálló márka, melyet el kell és el lehet adni az életben. Természetesen jól be kell csomagolni és megfelelő tartalommal megtölteni. Ezt pedig nem lehet elég korán elkezdeni.