Gömbvillám garázdálkodott egy lakásban

2013-06-24 14:25:00 szorenyi.p

hírkép

Több mint negyedórán keresztül körözött egy Lemberg megyei családi házban egy gömbvillám a hétvégi vihart követően. Gyakorlatilag megbénította a lakók otthonát, akik moccanni sem mertek.



A Lemberg megyei Naditicsi község egyik családja az éjjeli vihart követően ébredt arra, hogy nappali világosság önti el a szobákat, holott az elektromos szolgáltatás még az égiháború kezdetén megszűnt a településen. A hálószoba ajtajához merészkedő család döbbenten látta, hogy a nappaliban egy fényes gömb lebeg körbe-körbe, majd a konyhában tűnik fel, ahonnan az előszobán keresztül tér vissza a nagyszobába.

A házigazda elmondása szerint a jelenség legalább 15 percig tartott. Ezt követően a gömb távozott a bezárt ablakon keresztül, és lángra lobbantotta a ház közelében álló fészert. A lángokat a szomszédokkal együtt rövid időn belül eloltották, a család azonban máig sem tud magához térni a döbbenettől. Annál is inkább, mivel a gömbvillám garázdálkodása következtében az összes elektromos háztartási eszköz áramköre kiégett – a hűtőszekrénytől a TV-készülékig.

A Szevodnya című lap hírportálja megjegyzi, hogy hasonló gömbvillám-jelenséget már hosszú évek óta nem jegyeztek fel a térségben.

(Palkó István)