Farkas Bertalan képzi ki a következő űrhajóst

2013-07-09 14:46:00 szepvolgyi

hírkép

Biztosan mindenkinek volt már szerencséje egy népszerű dezodor és tusfürdő márka új reklámjához, amelyben a tűz fogságába esett hölgyet egy bátor tűzoltó hősiesen megmenti, majd az egymásra találás pillanatában a hölgy inkább a semmiből felbukkanó asztronauta karjaiba omlik. Mert ugye, ki menőbb egy asztronautánál?



A különleges kampánnyal nem kis fába, és anyagi költségbe vágta a cég fejszéjét. Olyan fizikailag és szellemileg is rátermett, férfit vagy nőt keresnek, aki több próbatétel és kiképzés után 33 év után újra magyarként utazhat ki az Űrbe, ha szerencsés és elég rátermett lesz.  A kihívások során eddig a magyarok számára fenntartott 14 fős kvótából 7 fő már delegált a Sziget Fesztiválköztársaságban tartandó 5 napos, közép-európai kiképzésre. Magyar, cseh, szlovák, horvát, szlovén és bosnyák fiatalok ezrei jelentkeztek asztronauta jelöltnek, akik közül 50 fiatal kap lehetőséget a Sziget területén kialakítandó "közép-európai űrkiképző központban", hogy részt vegyen az utolsó előtti nagy megmérettetésen, illetve +1 fő, akit a Sziget Fesztiválköztársaság delegálhat.

Az öt nap alatt a versenyzők részt vesznek egy, a fizikai rátermettséget mérő tusán, és ki kell próbálniuk a Sziget területén felállított katapultot is. A szellemi képességeket tesztek sorozatával vizsgálják majd: tesztelik a résztvevők tudását az űrhajózással, csillagászattal, asztrofizikával kapcsolatban. Végül pedig lesz fogászati és szemészeti ellenőrzés, vérnyomás-mérés, standard terheléses EKG, vesztibuláris forgószék terhelés, neurológia vizsgálat, konfliktometria, információ feldolgozó képesség vizsgálat, RAVEN-teszt és barokamra is, amely szűréseket a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórház orvosai felügyelik majd.

Farkas Bertalan segíti a kiképzést

Az Űrakadémia munkájában Farkas Bertalan, az első és eddig egyetlen magyar űrhajós is fontos szerepet kapott: a kezdetek óta segíti szakértelmével a kiválasztási programot. Így biztosítva, hogy a legrátermettebb magyar jelölt kerülhessen kiválasztásra. „Régi vágyam, hogy segíteni tudjak olyan honfitársamnak, akinek esélye adódik arra, hogy az űrbe repülhessen. Most ez megadatott és bízom benne, hogy a sikeres felkészítés meghozza majd a gyümölcsét” – nyilatkozta Farkas Bertalan.

A különböző feladatoknál elért pontszámok összesítése után alakul ki a sorrend, és derül ki országonként a győztes személye, amelyet Augusztus 10-én hirdetnek majd ki a fesztivál alatt. A legrátermettebbeket Orlandóban képzik ki, ahol vadászgéppel repülnek, kipróbálják a súlytalanságot, és megbirkóznak a G-erőkkel a földi centrifugában.

Az akkor szombaton kihirdetett 6 fő lesz tehát az, aki hazáját képviselheti majd decemberben, az Axe Apollo Globális Űrtáborban.