A kultúra puha pressziója

2013-07-11 16:34:00 V.J.

hírkép

Egy nemzet súlyát a világban ma már nem a területe vagy a népessége határozza meg. Sokkal inkább ismertsége és elismertsége, melynek fontos része a kultúra. Ennek a gondolatnak a jegyében zajlott ma a Balassi Intézet igazgatói találkozója.



A kétnapos rendezvény – mely a „Zenei Hullámhossz” mottót kapta – helyszíne stílusosan a Budapest Music Center volt. Itt találkoztak a magyar kultúrát a világban népszerűsítő külföldi intézetigazgatók, hogy értékeljék az eddigi tevékenységüket, sikereket és tapasztalatokat. A téma jelentőségét emelte, hogy három kormánytag is elismerően méltatta a Balassi Intézet által végzett kultúrmisszió jelentőségét.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy mekkora segítséget jelent a nemzetpolitika számára a kultúra által gyakorolt lágy presszió. Főképp akkor, amikor annyi vita zajlik Magyarország körül. Martonyi János külügyminiszter utalt rá, hogy a magyar kultúra bemutatása és az ezt elősegítő intézmények mekkora segítséget jelentenek a diplomáciában, az ország tekintélyének megerősítésében. Balogh Zoltán emberi erőforrás miniszter pedig többek között az oktatás és a nyitottság, a tehetségek bemutatkozásának lehetőségét emelte ki a Balassi Intézet munkájában. Hatos Pál, az intézet igazgatója az elmúlt időszak sikeres külföldi magyar kulturális eseményeiről beszélt. Külön kiemelve a nemrég lezajlott washingtoni Smithsonian Folklife Fesztivált, melyet több, mint 1 millió ember látott a helyszínen, és 40 millió emberhez jutott el a médián keresztül.

A házigazda, Gőz László bemutatta az egybegyűlteknek a nemrég átadott, reprezentatív Budapest Music Centert, majd zenei programok és kerekasztal beszélgetések várták a hazai és külföldi résztvevőket.