A klotyó vize tisztább a KFC jégkockájánál

2013-07-21 18:32:00 szorenyi.p

hírkép

A Kentucky Fried Chicken amerikai gyorséttermi hálózat jégkockái Pekingben 13-szor több baktériumot tartalmaznak, mint a WC lehúzásához használatos víz, és 20-szor többet az országos szabvány szerint elfogadhatónál - jelentette a kínai központi televízió a hétvégén.



A hír hatására felbolydult a kínai online közösség, és többen a KFC éttermeinek, de legalábbis üdítőinek bojkottjára szólítottak fel. A cég kínai központja vasárnap bocsánatot kért és vizsgálatot helyezett kilátásba. A riportban szintén érintett kínai Zkungfu gyorséttermi lánc képviselői egyelőre nem nyilatkoztak. Esetükben a mintából az összehasonlítás alapjául szolgáló víz szennyezettségének hatszorosát mutatták ki.

A KFC-t tavaly év végén érte támadás, amikor évekkel korábbi szállítójáról azt állították, hogy antibiotikummal táplált csirkéket adott el neki. Később kiderült, hogy a friss csirkehúsminták egy részében vegyi anyagok maradványait találták. A cég forgalmát különösen Sanghajban befolyásolták a történtek, vezetői akkor is bocsánatkérésre kényszerültek. A KFC a madárinfluenza miatt is jelentős veszteséget szenvedett el.

A KFC tulajdonosa a YUM! Brands májusban azt közölte, hogy Kínában, legnagyobb Amerikán kívüli piacán, a legalább egy éve működő üzleteiben áprilisban 29 százalékos bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni. Májusban ez az arány 19 százalékra esett vissza. A vállalat első üzletét 1987-ben nyitotta Kínában, és mára az ország legnagyobb gyorséttermi hálózataként 850 városban több mint 5300 üzlete van.