Erőszakot tettek a katonai pszichiáteren

2013-09-05 09:26:00 szorenyi.p

hírkép

Erőszakkal leborotválták a Fort Hood-i lövöldözésért nemrégiben halálra ítélt katonai pszichiáter szakállát - közölte az amerikai hadsereg szóvivője.



Az ítélet előtt még őrnagyi rendfokozatban szolgáló Nidal Hasan 2009. november 5-én a texasi Fort Hoodban tüzet nyitott Afganisztánba és Irakba készülő katonatársaira és 13 embert megölt, további 31-et pedig megsebesített. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó tömeggyilkosság, amelyet amerikai támaszponton valaha elkövettek.

Az Egyesült Államokban született, palesztin származású őrnagy azzal indokolta tettét, hogy - felfogása szerint - az Egyesült Államoknak az iszlám ellen vívott háborújában a muszlim felkelőket akarta megvédeni bajtársainak legyilkolásával.

Hasan már nem sokkal a merénylet után, vallási okokra hivatkozva kezdte el növeszteni szakállát, amelyet Justin Platt alezredes közleménye szerint most erőszakkal leborotváltak a Fort Leavenworth-i katonai börtönben. Az elítélt ebben a büntetés-végrehajtási intézetben vár arra, hogy kivégezzék. Mindazonáltal az amerikai fegyveres erőknél 1961 óta nem hajtottak végre halálos ítéletet.

Szakálla megnövesztésével Hasan többször késleltette ügyének tárgyalását. Az ügyet eredetileg tárgyaló bíró, Gregory Gross alezredes már az eljárás elején elrendelte a vádlott kényszerborotválását, mert szakálla nem felelt meg a katonai szabályzatnak.

A vádlott panasszal élt, ami miatt három hónapot csúszott a tárgyalás. A fellebbviteli bíróság elfogultnak ítélte Grosst, majd felváltották őt Tara Osborn ezredessel. Osborn engedélyezte Hasannak az szakállviselést, de figyelmeztette a vádlottat, hogy noha ő nem fogja felróni neki a szabályzat megszegését, a katonai esküdtszék így tehet.