Golyóálló mellényre kértek egyházi áldást

2013-09-21 17:27:00 szorenyi.p

hírkép

Megfelelő fizetség fejében az ukrajnai pravoszláv papok gyakorlatilag bármit hajlandóak megszentelni, a tulajdonosok kívánsága szerint. Már 10 euróért is meglendülnek a  szentelőpálcák, legyen az akár egyházi avagy világi tárgyi dolog, amire a megrendelő rámutat - állapította meg legutóbbi tanulmányában Ludmila Filipcsuk egyháztörténész.



Legyen az ember vagy háziállat, új sportkocsi vagy kecsegtető üzleti szerződés, bölcső vagy rakétasiló – az egyházfi ugyanazzal az áhítattal itatja át szentelt vízzel, s mormolja végeérhetetlen imáit a Magasságosnak.

Nemrég az egyik rendőrőrs rendelt papot, hogy szentelje meg, s így tegye még golyóállóbbakká az újonnan beszerzett védőmellényeket. Kelet-Ukrajnában egy közismert maffiózó áldatta meg egy pópával a fegyvereit, mielőtt elintézte volna soros leszámolnivalóját. Bár a pisztolyok és puskák egy páncélozott kocsi csomagterében voltak, a tömött borítékot zsebre vágó egyházi férfiú biztosította kopaszra borotvált híveit, hogy egy-két csepp így is jutott a szent vízből mindegyik Kalasnyikovra.

Egy Kijevhez közeli város sörgyárában egy egész gyártósort szenteltek meg papok az elejétől a végéig. A habzó italt azóta úgy reklámozzák, hogy a Radomisli sört szentelt vízzel főzik, miáltal alaposan emelkedett mind az ázsiója, mind pedig az ára.

S hogy a vallásnak még a legkorszerűbb elektronikai és informatikai vívmányok korában is aktuális helye van, bizonyítja, hogy egyre több fiatal viszi magával a templomba a laptopját vagy a legújabb táblagépét. De nem ám azért, hogy ezek által sajátítsák el mélyebben az igehirdetés lényegét, hanem őszintén hiszik, hogy a szentelt víz a számítógépes vírusokat is hatékonyabban tartja távol, mint akármelyik Kasperszkij-fejlesztés.

(Palkó István)