Bánfi a Marsra küldené a magyar fociközeget

2013-11-18 13:15:00 szorenyi.p

hírkép

A korábbi 25-szörös válogatott hátvéd, Bánfi János szerint a magyar futball elmúlt évtizedeinek válságában mindig érdekalapú megoldások születtek, miközben a valódi folyamatokat nem tárták fel, hibásként csak a focigyár végtermékeire, a játékosokra mutogattak.



Bánfi a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában a most megjelent Elátkozott 11 című tényfeltáró riportkönyv egyik szereplőjeként kijelentette: sok futballszereplőt űrrepülőre ültetne és egyirányú jegyet venne nekik a Marsra, mert szókincs nélküli edzők csakis modortalan futballistákat nevelhetnek

„Ha összefoglalnám a magyar futball elmúlt harminc évét és válságait, kudarcait, akkor azt állapíthatnám meg: mindig érdekalapú megoldások születtek a fordulópontokon. És amikor rámutattak a felelősökre, akkor nem a valódi hibákat, a mélyben zajló folyamatokat tárták fel. Vajon ismerjük az igazi problémákat, miközben mindig a futballgyár végtermékein verjük el a port? Az elmúlt harminc év felületességei eredményezik ezt, pedig nyitott szemmel járva pontosan kiderül, mitől lesz a magyar futballista olyan, aki jó szériák után simán hetet kap a jugóktól vagy nyolcat a hollandoktól” - vélekedett a műsorban Bánfi.

A tanári diplomával bíró volt válogatott futballista hozzátette: „A problémák mélysége egyszerűen rajtunk keresztül jelentkezett a futballpályákon. Baráti társaságban azt szoktam mondani: azzal kezdeném, hogy egyirányú repülőjegyeket vennék a Marsra és nagyon sok futballszereplőt felültetnék arra az űrrepülőre. Gyerekekkel foglalkozó emberek szókincs nélkül modortalan focistákat fognak nevelni. Ez jelentős mértékben kultúra dolga is, aminek hiányában nálunk régóta nem képeznek európai szintű labdarúgókat. Talán majdnem mindegy is, hogy külföldi vagy magyar szövetségi kapitányt választanak. Limitált tudást és minőséget visz majd a pályára bármilyen jó taktikával is.”