Titkos fotók a gízai piramisok belsejéből

2010-07-09 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Bent nem szabad fotózni, a fényképezőgépeket tessék leadni. Minden turistát erre figyelmeztetnek a a kairói piramisoknál. Mindez a fényképezős mobilok korában kissé avittasnak tűnik.



Titkos fotókat készített a Világszám stábja a gízai piramisok belsejében. Itt elvben nem szabad fényképeket készíteni, de mi azért megpróbáltuk. A fényviszonyok nagyon gyengék, de így most az is bepillanthat a fáraók titkos alagútjaiba, akik még nem jártak Kairóban. Luxorban, a Királyok Völgyében sem szabad használni a fényképezőgépeket. Itt az Újbirodalom fáraói temetkeztek.

A piramis belseje nagyon egyszerű. Ha valaki zegzugos járatokra számít az csalódni fog. Egyszerű, de alig 1 méteres folyosón jut be az ember. A testesebbek bizony szuszognak rendesen, volt olyan, aki a közbeiktatott pihenőnél visszafordult. Valóban kissé nyomasztó békajárásban haladni a szűk lyukban.

Mintegy 70 méter után egy kis terembe jutunk, amelyben egy üres szarkofág árválkodik. Évezredekkel ezelőtt kifosztották. Sokan azonban belefekszenek, rejtélyes erőt vélnek benne felfedezni. Az egyiptomiak csak mosolyognak ezen. Mindenesetre ők másképpen magyarázzák a piramisok megépítését, mint a magyar történelem könyvek. Szerintük fizetésért dolgozó munkások robotoltak egész nap. Háromszor kaptak enni, bérük pedig gabona és sör volt. Mindezt állítólag DNS-tesztekkel igazolják, mondván idegen rabszolgák csontjait nem találták meg a környező táborokban. Lehet, hogy így történt.



Kairóban 6 piramis látható.