Két komolyabb probléma a Citaróknál

2013-12-28 19:08:00 szorenyi.p

hírkép

Két komoly műszaki hiba is történt 24 órán belül Budapesten a Mercedes Citaro buszoknál.



Szombaton kigyulladt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik alvállalkozójának, a VT Arriva Kft.-nek az egyik busza az Örs vezér terén, de senki nem sérült meg. Az üzemeltető cég tájékoztatása szerint a Mercedes Citaro nem volt forgalomban, a jármű vezetője a szolgálatba állás előtt észlelte, hogy a motortérből fehér füst szivárog. Értesítette a tűzoltókat, akik perceken belül a helyszínre értek és azonnal eloltották a tüzet. A balesetet valószínűsíthetően elektromos hiba okozta.

Közben a BKV vizsgálatot indított a BKV a 22-es vonalán közlekedő Mercedes Citaro O530-as busz visszagurulásos balesetével kapcsolatban. Pénteken  a Budakeszi úton egy busz ismeretlen okból hátrafelé megindult, kidöntött egy kerítést és egy elektromos kapcsolószekrényt.

A BKV szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a busz vezetője nem tudta becsukni az egyik utasajtót, ezért a jármű újraindítása miatt elhagyta a vezetőállást. Erre azért volt szükség, mert ezekben az esetekben áramtalanítani kell a buszt, ennek kapcsolója pedig a vezetőfülkén kívül van.

A járművezető nem használta a rögzítő féket, így végezte el az egyébként sikeres áramtalanítást. A járművet az áramtalanításig az ajtófékek fogták meg, utána viszont az ajtófék kiengedett, a busz pedig visszagurult.

A járművezetőt felmentették a munkavégzés alól, ügyében a végleges döntést a megfelelő vizsgálat után hozzák meg.

A BKV kezdeményezte, hogy az áramtalanító kapcsoló mellett helyezzenek el egy feliratot, amely szerint csak behúzott, rögzített kézifék mellett használható a kapcsoló.