Százezer denevér pusztult el

2014-01-09 11:34:00 V.J.

hírkép

A földet és a fákat mindenütt az állatok teteme borítja, a tájkép Alfred Hitchcock filmjeinek hangulatára emlékeztet. Az élő állatok az emberre is veszélyesek.



Hozzávetőleg százezer denevér hullott alá az égből és pusztult el az Ausztráliát sújtó hőhullám miatt az ország Queensland szövetségi államában, annak is elsősorban a délkeleti részén. "Szörnyűséges, kegyetlen módja ez a halálnak" - mondta Louise Saunders környezetvédő a The Courier Mail című helyi újságnak, hozzátéve, hogy 43 Celsius-fok felett a denevérek nem tudnak a levegőben maradni, ők pedig csak annyit tudnak tenni, hogy elaltatják azokat a példányokat, amelyek halálukon vannak.

Közegészségügyi szakemberek arra figyelmeztették a queenslandi lakosokat, hogy a vírusveszélyek miatt ne nyúljanak a denevérekhez, amelyek közül a még életben lévők haraphatnak vagy karmolhatnak. Így is 16 ember szorult orvosi ellátásra, mert nem fogadta meg a tanácsot.

Az állatok tetemeinek bűze már az olyan nagyvárosok lakóit is zavarja, mint Brisbane. A hatóságok szemétgyűjtőket helyeztek ki, hogy abba gyűjtsék a sok ezernyi döglött denevért.
Természetvédők attól tartanak, hogy a hőhullám katasztrofális hatással lehet az állam vadvilágára.