Betiltanák a melegek közti szexet

2014-01-11 08:08:00 szorenyi.p

hírkép

A homoszexuálisok közötti fajtalankodás bűncselekménnyé nyilvánítását követeli az orosz ortodox papok és konzervatív politikusok egy csoportja.



A kezdeményezés szószólója az az Ivan Ohlobisztyin, aki népszerű színészként, rendezőként, íróként és újságíróként ismert Oroszországban, s aki 2012-ben Vlagyimir Putyin esélyes kihívójaként szerepelt az elnökválasztásokon. A törvényhozáshoz eljuttatott levelében azt indítványozza, hogy az orosz Btk.-ba kerüljön vissza a szodómiát büntető cikkely, abban a formában, ahogyan az 1934-től egészen 1993-ig szerepelt a Szovjetunió Büntető Törvénykönyvében.

Az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat büntethetőségét követelők már értek el sikereket Oroszországban. 2013 nyarán például az ő nyomásukra született törvény a homoszexualitás nyilvános propagandájának tilalmáról, ami többek között az Európában elterjedt melegfelvonulásokra is kiterjed. Ohlobisztyinék azonban nem tartják elég hatékonynak az erre vonatkozó cikkelyeket, mivel nem azok nem tiltják a különböző meleg közösségek, szervezetek és szövetségek működését, melyek létezése szerintük már önmagában is nyilvánvaló propaganda, ami károsan befolyásolja a most felnövekvő ifjúság helyes szexuális beállítottságát.

Ivan Ohlobisztyin, aki felszentelt ortodox pópa, korábban egy ideig az egyházat szolgálta, majd saját kérésére felmentést kapott e kötelezettségei alól és folytatta színészi-rendezői pályáját, mellette különféle vallási műsorokat vezet tévékben és rádiókban. Nős, két fia és négy lánya van.

(Palkó István)