Kés alá fekszenek egy jó állásért

2014-02-17 10:35:00 V.J.

hírkép

Kínában mindenre képesek a fiatalok egy jó állásért. Akár át is szabatják a fizimiskájukat. Mindez milliárdos üzletet jelent Ázsiában.



A statisztikák szerint a szépítő műtétek térségbeli központjául szolgáló Dél-Korea klinikáit tavaly felkereső kínaiak több mint egynegyedét egyetemisták tették ki. Ők elsősorban apróbb "kiigazításokra" jelentkeztek, így a leggyakoribb beavatkozások közt az orrplasztika, a szemhéj-felvarrás, valamint a zsírleszívás szerepelt.

A több kínai nagyváros plasztikai sebészeteit megkérdező újságírók kiderítették, hogy hasonló a helyzet az országon belül is. A fő szezonnak számító időszakban, július és augusztus hónapokban - vagyis a frissen végzettek első állásinterjúit megelőzően - a Sanghajban elvégzett plasztikai műtétek 60 százalékában huszonévesek feküdtek kés alá. A fiataloknak szóló újságok hirdetései között és az interneten több tucat, kifejezetten egyetemistákat megcélzó hirdetést találni, és nem ritka az sem, hogy a diákigazolvány felmutatása komoly kedvezményeket jele.

A szépüléstől a fiatalok elsősorban társadalmi státuszuk emelkedését és elhelyezkedési esélyeik javulását várják - derül ki a témában 20 ezer fő megkérdezésével elvégzett internetes közvélemény-kutatásból. A megkérdezettek többsége egyetértett abban, hogy a munkaadók íratlan szabályként a jobb kinézetű felvételizőt választják. A becslések szerint a szépülni kívánók mintegy egynegyede férfi, akiknek száma évről-évre emelkedést mutat. Nekik a beavatkozás a jobb karrier csábítása mellett házasodási esélyeiket is növelheti.