Zöldülnek a taxik Budapesten

2014-03-19 13:01:00 V.J.

hírkép

A világ nagyvárosaiban egyre jobban terjednek a környezetbarát, árammal, vagy földgázzal hajtott taxik. A fővárosban a Budapest Taxi az első cég, mely a flottájában környezetbarát kocsikat alkalmaz.



Március 20-án ingyen utazhatnak a két első elektromos hajtású taxival az utasok, hogy kipróbálják a teljesen hangtalan és emissziómentes járművek előnyeit.”Nagy örömmel tölt el, hogy a világ nagyvárosai, New York vagy Barcelona után Budapesten is megjelentek a „zöld taxik” elsőként a mi flottánkban” – mondta Horváth Csaba, a Budapest Taxi igazgatója. Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid a BKK vezérigazgatója is kiemelte a fejlesztés fontosságát a környezettudatos város és az élhető környezete érdekében.

A főváros utcáit 2 elektromos és 50 CNG meghajtású autó járja majd, melyeket hónapokon keresztül teszteltek. A most debütáló Nissan Leaf ötajtós változatát lítium-vas-foszfát akkumulátor hajtja 150 km-es hatótávval.

A mai sajtótájékoztatón résztvevők reménykednek abban is, hogy a most még csak két darab budapesti gyorstöltő állomást rövidesen újabbak követik majd, hiszen a töltőhálózat hiánya az egyik akadálya a környezetbarát technológia terjedésének.

Nemcsak az utasok járnak jól a teljesen hangtalan járművekkel, de az üzemeltető taxisok is, hiszen egy kilométer költsége mindössze harmada a hagyományos járművekének.