Megtalálták a Santa Maria roncsait

2014-05-13 16:04:00 V.J.

hírkép

A Karib-tenger fenekén, Haititől északra megtalálták Kolumbusz vezérhajójának, a Santa Mariának a roncsait. A kutatást megnehezíti, hogy a hajó darabjait egykor többféle célra is felhasználták.



Barry Clifford, a régészcsoport vezetője szerint a régészeti adatok, illetve a föld- és vízrajzi helyzet is azt valószínűsíti, hogy a roncs Kolumbusz admirális zászlóshajója. A kutató szerint Kolumbusz naplóbejegyzései is őt erősítik meg. A hajó, mellyel felfedezték Amerikát 1492-ben süllyedt el.

A felfedezés még bizonyításra vár, hiszen egyes kutatók szerint az első újvilági település, La Navidad erődjét a zátonyra futott Santa Maria gerendáiból emelték, az erődöt viszont lerombolták a helyi őslakosok. Se a hajóból, se a belőle épített erődből nem maradt sok. A hajó legnagyobb, épségben maradt alkatrésze a vasmacska, ami ma Haiti Nemzeti Múzeumban látható.

A Santa Maria 25 méter hosszú, három árbocos hajó volt. Ez volt a legnagyobb a három hajó közül, amivel Kolumbusz Kristóf első útját tette az Atlanti-óceánon át. Kapitánya és tulajdonosa Juan de la Cosa volt.

A mai szemmel inkább mentőcsónak méretű jármű, közel 40 fős legénységgel szelte át az óceánt. Az expedíció közepén azonban zátonyra futott, és a legénység elhagyta.