Nem drágult a Balaton

2014-05-24 13:02:00 V.J.

hírkép

Aki akar, már most is megmártózhat a Balatonban. Az árak jellemzően nem lettek magasabbak, viszont sok strandon lett nagyobb a komfort, derül ki a nlcafe.hu összeállításából.



Balatontipp.hu összesítése szerint a balatoni felnőtt strandbelépők ára helytől és szezontól függően 450-1000 forint között alakul idén is, egy-két kivételtől eltekintve nem emeltek árat az üzemeltetők. A víz minősége jelenleg kiváló, az átlagos vízszint 127 centiméter, a tó átlagmélysége jelenleg 375 centiméter.

Siófokon a Nagystrand már május elején kinyitott. Az aranyparti és ezüstparti szakaszok továbbra is ingyenesek. Balatonberényben az egykori csúszda helyén „felnőtt játszóteret” alakítanak ki.

Balatonlellén a napokban várják az engedélyt a 8 éve minden szezonra megújított, 300 méter hosszúságú lídó kialakításához. Idén a magas vízszinthez alkalmazkodva nem a meder feltöltésével, hanem a partvédőmű megnyitásával szeretnék kiépíteni a homokos partszakaszt.

Fonyódon a sándortelepi strandon 200 méter hosszú fövenyes partszakaszt alakítanak ki július 1-jére játszóterekkel. A strand továbbra is ingyenes lesz.

Balatonfenyvesen a múlt heti vihar közel 60 millió forintos kárt okozott a nagyobb strandokon, a parti sétányon, dolgoznak a helyreállításon.

Balatonvilágoson a Club Aliga strandján újjáépítik a büfésort és a vizesblokkokat.

Gyenesdiáson mindkét strandon fejlesztik a játszótereket.

Keszthelyen a Városi strandon parti sétányt alakítottak ki, bővítik az internetszolgáltatás sávszélességét, kapacitását.

Balatongyörökön a strand mellett élménysétányt alakítottak ki, és új központi fogadóépület épült infokommunikációs ponttal, pénztárakkal, vizesblokkal és baba-mama szobával.

Balatonakaliban a strandon felújították a teljes parti sétányt, új bejárókat, zuhanyzókat építettek.

Révfülöpön a Császtai strandon komfortosították a régi kabinépületeket, mozgássérült illemhelyet és pelenkázó szobát is kialakítva. Mindkét strandon felszerelik azt a víznyomással működő berendezést, amivel a kerekesszékkel közlekedők is kényelmesen, biztonságosan, akár segítség nélkül is bemehetnek a vízbe. Ugyancsak a nehezen közlekedőket segíti, hogy a MÁV-val közösen akadálymentesre alakították a Császtai strandhoz vezető két vasúti átjárót.

A zánkai községi strandon is a mozgássérültek lehetőségeinek javítása volt a fő fejlesztési cél idén.

Balatonudvariban a település központjában és a Fövenyes településrész strandján is felszerelik a mozgássérültek bejutását segítő berendezést.

Alsóörsön mederhomokozással, új vízi bejárók beszerzésével, szabadtéri sporteszközök telepítésével, pelenkázásra, szoptatásra használható baba-mama szoba kialakításával készülnek a nyitásra.

A balatonalmádi strandok egyik újdonsága, hogy a Wesselényi strandon két új büfét építenek.

Balatonfüreden az Esterházy és a Kisfaludy strand egész évben nyitva volt, a pénztárak várhatóan csak pünkösdkor állnak üzembe. Az idei szezon újdonsága a Kisfaludy strandon készülő minigolfpálya. Az Eszterházy strand gyermeköblénél vízi élményelemeket telepítenek, a nyugati mólón pedig egy kivilágított szökőkutat alakítanak ki esti látványosságnak.

Balatonfűzfőn mindkét strandon akadálymentes vízi bejáró létesül. A Fövenyes strandon a játszóteret is fejlesztik, továbbá a nagyobb biztonság érdekében részleges térvilágítást építenek ki és kamerákat telepítenek. Az infokommunikációs akadálymentesítés keretében Braille-feliratú táblákat is elhelyeznek.