Meghalt a Sissi-filmek császára

2014-05-31 12:32:00 szorenyi.p

hírkép

Karlheinz Böhm hosszú betegség után, 86 éves korában hunyt el csütörtök este a Salzburg melletti Grödigben, ahol élt - jelentette be Salzburg egyik szóvivője.



Az osztrák színész a Sissi-sorozat filmjeiben vált híressé: a császárnét játszó Romy Schneider oldalán ő Ferenc József császárt alakította. Az 1950-es években készült három film (az 1955-ös Sissi, az 1956-os Sissi - Az ifjú császárné és az 1957-es Sissi - Sorsdöntő évek) nyomán filmes karrierje meredeken ívelt felfelé, az IMDb.com mozis adatbázis szerint hetven mozi- és tévéfilmben szerepelt.

Színészi karrierjét 1981-ben egy Kenyába tett utazás szakította félbe, itt szembesült közvetlen közelről az afrikai emberek nyomorával. Az élmény hatása alatt a Fogadjunk, hogy... című tévéműsorban arra fogadott, hogy nem minden néző adományozna egy márkát a szükséget szenvedő embereknek. Ugyan igaza lett, mégis milliós összeg gyűlt össze a jótékony nézők jóvoltából.

Ugyanebben az évben hozta létre meg az Emberek az emberekért (Menschen für Menschen) alapítványt, hogy segítsen Etiópián. A szervezet a helyi lakosokkal együtt iskolákat, tucatnyi egészségügyi központot és több száz vízvételező helyet épített. Az alapítványt a színész halál után özvegye, az etiópiai származású Almaz Böhm vezeti. Ő a színész negyedik felesége, két gyermekük, Nicolas és Aida már felnőttek.