Ahol a denevér háziállat

2014-06-04 12:27:00 V.J.

hírkép

A bonyolult és izgalmas Ázsiát ismerhetjük meg szórakoztatóan egy különleges könyvből. Dr. Juhász Árpád, a természettudományos ismeretterjesztés egyik legismertebb hazai képviselője fél évszázadon át  járta a kontinenst a Boszporusztól az indonéz szigetvilágig. Utazásairól népszerű filmsorozatot készített, és élményeit most az „Egzotikus Ázsia” című, közel 300 oldalas könyvben is bemutatja.



A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó gondozásában megjelent kötetben a világjáró szerző saját fotói és személyes történetei segítségével kalauzolja az olvasót a kontinens sokszínű tájain, valamint izgalmas magyarázatokkal teszi érthetővé az ázsiai civilizáció különleges szokásait.

A gazdagon illusztrált, album jellegű könyv egy tudós és érdeklődő ember nyitottságával kalauzol keresztül bennünket Ázsián. Kalandos leírásai könnyen érthetővé és izgalmassá teszik a sokszor bonyolult történeti és vallási összefüggéseket, képei pedig számunkra is közelivé varázsolják a helyi tájakat és szokásokat.

Bali szigetén például egy olyan erdei települést talált, ahol a majmok együtt élnek a helyi lakosokkal, a növényevő denevérek pedig háziállatok. A Jáva szigeti Borobodurban az „ázsiai Pompeit” tanulmányozta, ahol egy vulkánkitörés több réteg hamuval takarta be a buddhista domborműveket. Törökországban gumicsónakkal sodródott egy föld alatti folyón, ahol időnként barlangásztársaival csak úgy tudott tovább haladni, ha függőleges kürtőkön felhúzták, majd újra a mélybe eresztették a csónakot. A mongol pusztában előadásokat is tartott Magyarországról: a parasztok lóháton érkeztek a jurtaközpontokba az előadásokra, és főleg arról érdeklődtek, hogy milyen vadállatok élnek hazánkban, és hogyan vadászunk rájuk. A szerzőt geológusként elsősorban a Himalája, a Turkesztáni-hegylánc, valamint a Kaukázus magas csúcsai ragadták meg.

A Tankönyvkiadónál nem ez az első kötete Juhász Árpádnak.  2012-ben adták ki a „Gleccserek, a Föld hőmérői” című, szintén gazdagon illusztrált művét, mely bolygónk éghajlatának különleges boszorkánykonyháját mutatja be.