Egész nyáron lesz vigasság Fertődön

2014-08-29 16:01:00 V.J.

hírkép

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyével folytatódik június 11-én, szerdán este a fertődi Esterházy-kastély Marionettszínházában az Eszter­házi Vigasságok rendezvénysorozata.



A kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző és az általa vezetett Nemzeti Filharmo­nikusok előadásában Haydn Derbyshire Marches című darabját és Medve-szim­fóniáját, valamint Mozart Esz-dúr zongoraversenyét hallhatja a közönség. Június 21. és 28. között pedig a 30. Régi Zenei Napok hangversenyei csábítják a korhű barokk muzsika kedvelőit Magyarország legszebb rokokó kastélyának falai közé.Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok fellépése mindig különleges zenei élményt nyújt a közönségnek – bizonyára nem lesz ez másként Eszterházán sem. A zeneszerző-karmester – aki korábban vezényelte már a Berlini és a Bécsi Filharmonikusokat, vagy a Royal Philharmonic Orchestrát is – 1997 őszétől vezeti az 1923-ban megalakult Nemzeti Filharmonikus Zenekart. Azóta a világ 40 országában ünnepelte őket a publikum.

A régi korok megismerésének vágya nem mai keletű, viszont az autentikus előadásmód­ra való törekvés a komolyzenében viszonylag új jelenség. Az elmúlt évtizedekben vált egyre népszerűvé az a zenei felfogás, amely azt a hangzásideált kívánja elérni, amelynek az adott zene komponistája is birtokában volt. A mozgalomnak köszönhetően számos elfeledettnek hitt zeneszerző műve került napvilágra, ismert alkotások pedig új fényben kezdtek ragyogni. A tanulásnak, a múlthoz való fordulásnak pedig egyik legnagyszerűbb módja a találkozás, közös koncertek és kurzusok sokasága, melyre immár 30. alkalom­mal teremt lehetőséget június 21. és 28. között a Filharmónia Magyarország szervezésé­ben a nemzetközi szinten is rangos Régi Zenei Napok rendezvénysorozat.

A fertődi Esterházy-kastély termeiben és Marionettszínházában egy héten át zajló mes­terkurzusokhoz kapcsolódó hangversenyeken a közönség olyan neves és nemzetközileg is elismert művészeket láthat és hallhat, mint a korunk legfőbb Händel-szopránjának számító Nancy Argenta, a különös színpadi érzékenységgel és zenei intelligenciával megáldott szopránénekesnő, Ingrid Attrot, a szenvedélyes, barokk hegedűvirtuóz és énekes, Dmitrij Szinkovszkij, az új generáció egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb muzsikusa, Erik Bosgraaf, vagy éppen a Bruges-i Nemzetközi Csembalóverseny első díját elnyerő Nicholas Parle. A hazai együttesek közül pedig többek között a Capella Savariát, a Concerto Armonicót, az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust hallhatja majd a közönség – utóbbi két együttes előadásában, a 30. Régi Zenei Napok záró hangversenyeként, június 28-án este Bach h-moll miséjét a fertőszentmiklósi Szent Miklós-templomban.

A 18 héten át tartó, összesen 150 fellépő mintegy 60 hangversenyéből álló Eszterházi Vigasságok részletes programja megtalálható a hangversenysorozat honlapján, a www.eszterhazivigassagok.hu oldalon, valamint a rendezvény Facebook-oldalán, a www.facebook.com/EszterhaziVigassagok internetes címen. A hangversenyekre jegyek a kastély pénztárában, valamint a Jegymester.hu-n kaphatók.