47 spanyol villamost kap Budapest

2014-06-17 15:51:00 V.J.

hírkép

A spanyol CAF vasúti járműgyártó cég és a kormány megállapodása alapján nem 37, hanem tízzel több villamost kap a főváros. A járművek közül tizet Dunakeszin, a Bombardier és a MÁV közös üzemében raknak össze.



Tuzson Bence a térség országgyűlési képviselője a mai sajtótájékoztatón óriási sikernek nevezte a megállapodást és azt, hogy ennek révén új életre kelhet a járműgyártás Dunakeszin. A valamikor 3000 embernek munkát adó MÁV járműjavító megfelelő infrastruktúrával és munkaerővel rendelkezik, hogy alapja legyen a spanyol-magyar villamosipari együttműködésnek. A kormány célja, hogy a termelés megindulásával teremtsenek új munkahelyeket és munkaalkalmat a környék beszállítóinak.

Mint Vitézy Dávid a BKK vezérigazgatója elmondta az elmúlt harminc évben még olyan volumenben nem fejlesztették a villamos közlekedést Budapesten, mint most. Ez nemcsak a pályák felújítását és új vonalak kiépítését jelenti, hanem a járműpark megújítását is. Ennek része a BKK által tavaly kiírt pályázat 37 villamos beszerzésére, melyet 27 milliárd forintos ajánlatával a nagymúltú spanyol CAF vállalat nyert el. A megállapodás módosításának eredmény, hogy 2016-ig nem 37 db, hanem 47 villamos érkezik a fővárosba, melyből tizet Dunakeszin szerelnek össze. Itt zajlik majd a villamosok tesztelése is, melyhez új villamosított pályát építenek ki.

A megállapodás eredményeként nem kerül veszélybe az uniós támogatás lehívása és az új alacsonypadlós villamosok alapját képezik a későbbi egységes budapesti villamos-flottának. Ez csökkentheti a személygépjárművek forgalmát és vonzóvá teheti a közösségi közlekedést – mondta a BKK vezérigazgatója.