Uránusz heréje

2014-07-17 13:27:00 superadmin

hírkép

A legtöbben Korfuként ismerjük, de nem természetes, hogy így emlegetjük, ugyanis ennek a szigetnek nagyon sok neve volt már a története során. Korfunak például a velenceiek nevezték el. Az ittlakók viszont ma is Kerkyraként utalnak otthonukra. Ez pedig egy mitologikus elnevezés, a legenda szerint az egyik folyóisten lányát hívták így. Azt akivel a tengeristen, Poszeidon hát itt a szigeten, miutánatyjától megszöktette a leányt. Sőt, nem csak a sziget viseli a nimfa nevét, hanem a főváros is. A szigetnek pedig nem csak a nevezéktana, hanem a története is érdekes, lássuk hát!



Korfun, vagy ha úgy tetszik, Kerkyrán szinte minden természeti képződménynek mitológiai vonatkozása. A fővárost körülzáró hegyekről például azt tartják, hogy azok valójában Uránusz főisten megkövesedett heréi. Ez bizarnak tűnhet, de az antik kultúrában teljesen "logikusnak" tűnt. A legenda szerint ugyanis az első istenek fia, Kronosz (Uránusz és Gaia gyarmeke) anyja biztatására levágta apja heréit, és amikor ezek a vízbe érkeztek, megkövesedtek, így keletkezett a két szírt melyek közé később a város épült. A levágott férfiasság történetéhez tartozik az is, hogy annak  vízbe érő vércseppeiből keltek életre a nimfák. Ide kapcsolható mítosz Odüsszeusz története is, Korfu volt ugyanis az a sziget, ahol a víz az eposzi hőst a hajótörés után partra vetette. Ez volt a phiákok legendás birodalma, ahol Alkinoosz uralkodott, lánya, Naüsziká pedig ápolta Odüsszeuszt.

A történelem folyamán számtalanszor cserélt gazdát Korfu, nem véletlen, hogy ma is sok elnevezése használatos. Volt a macedón birodalom része is, majd Róma uralma következett, ezután a sziget a bizánci birodalomhoz tartozott. Később a velenceiek foglalták el, ennek pedig mai napig érezhető a hatása. Elsősorban a fővároson, mivel utcácskái a velencei hangulatot idézik fel: Szűk sikátorok, három-négyemeletes házakkal, zsalugáteres ablakokkal. Az épületek alsó szintjén mindenütt üzletek várják a vásárlókat, fagyizók, szuvenírboltok végeláthatatlan sokasága sábítja a turistákat. Nem véletlen, hogy a főváros az egyik legnépszerűbb hely a szigeten, a Korfura érkezőknek szinte kötelező legalább egy este erejéig élvezni az itteni forgatag fantasztikus hangulatát.A velenceieknek építettép az itteni erődöket is, ezek mára szintén kedvelt turista célpontok lettek, mivel kávézőkat és butikokat nyitottak bennük.

A sziget később francia uralom alá is tartozott, miután Napóleon elfoglalta Velencét, a francia hadvezér bukása után pedig nemsokára már az oroszok lettek Korfu urai. Később ismét visszatértek a franciák, majd az angolok következtek, néhány évre pedig még a Jón- szigetek Egyesült Állama is megalakult. A II. világháború idején az olaszok és a németek is elfoglalták a szigetet. A sok-sok hódító tevékenység pedig nmind nyomothagyott Korfun, a sok náció mind hozzátett valamit a sziget kultúrájához. A teázás szokását például az angolok honosították meg és a krikettet is ők tették itt népszerűvé. A franciák meg átépítették a kikötőt, az olaszok pedig megszépítették a fővárost.

Ha kíváncsi arra, milyen egy olyan hely mai arca, amit a múltban ennyi különböző nemzet és kultúra alakított és ami minden hatásból megőrzött valami napjainkra, akkor foglaljon utazást most a csodás Korfura! A Neckermann számos kedvező lehetőséget kínál, akár 250 euróért is foglalhat szállást egy teljes hétre!

További információk: www.neckermann.hu