Gondolatok a polgári kultúrpolitikáról

2014-08-08 13:03:00 V.J.

hírkép

Új könyvvel jelentkezett L.Simon László. A kötet nem verseket vagy szépprózát kínál az olvasóknak. Az NKA nemrég leköszönt elnöke, kormánybiztos, teoretikusként és értelmiségiként a polgári társadalom kultúrpolitikájáról fogalmazza meg gondolatait.



A mű alcíme „Eredmények és dilemmák”. Ebből is érzékelhető, hogy L.Simon László egyfajta együttgondolkodásra hívja az olvasót a polgári kulturális értékek mai újraértelmezéséről. Ebben nagymértékben támaszkodik a Nemzeti Kulturális Alap vezetése és politikusi működése alatt szerzett tapasztalataira. Értékelő, visszatekintő és gondolatébresztő tanulmányok, interjúk és parlamenti felszólalások adják a mű gerincét, de a szerző belemélyed a magyar értékek és a magyarságtudat problémáiba is.

A könyvhöz Orbán Viktor miniszterelnök írt előszót, melynek mottójáúl Klebelsberg Kuno gondolatait idézi:” Mert lehet egy nemzetet szegénnyé, koldussá tenni, de ha a nemzetben lakozó szellemi és erkölcsi erőket megtartani és gyarapítani képesek vagyunk, akkor a nemzet nincs elveszve…”.