Nem szexeltek, megfagytak

2014-09-12 10:46:00 V.J.

hírkép

Elpusztultak azok a gekkók, amiket a súlytalanságbéli szexuális magatartás tanulmányozására küldtek fel az űrbe. Az állatok nem szaporodtak, sőt…



Négy nőstényből és egy hím gekkóból állt az a hüllőcsapat, amelyiket az oroszok azért lőttek fel, hogy tanulmányozhassák, a zéró gravitációs környezet miként hat az állatok szexuális szokásaira. Bár a hüllők halálának okáról egyelőre korai lenne bármit is mondani az Interfax értesüléseit idéző Guardianszerint az előzetes információk szerint a gekkók megfagyhattak.

Az állatok pusztulását hétfőn vették észre, miután az őket szállító Photon-M műhold a tervek szerinti időben visszatért a Földre. A szatellittel júliusban megszakadt a kapcsolat, amit pár nappal később sikerült helyreállítani, de valószínűsítik, hogy a gekkók létfenntartó rendszere is leállhatott.

A gekkókkal való kísérlet egy nagyobb program része. A 2007 óta tartó projektben futóegeret, gőtét, pókot, pillangót és kígyót is küldtek már az űrbe, az állatok eddig mindig túlélték a kalandot.