Zsuzsics sonkája nemcsak KRK szigetén hódít

2014-09-12 11:25:00 superadmin

hírkép

A csodálatos prsut sonka nem hiányozhat egyetlen horvátországi éttermi asztalról, sőt a házak eresze alól sem. A különleges íz egyik titka a csodálatos adriai szél, melyben akár évekig pácolódnak a sonkák.

 



A hamisítatlan dalmát sonka készítésének módját pontosan leírják, hogy a valódi dalmatinski pršut milyen fajtájú sertések húsából készülhet, és milyen eljárással. Sőt, meghatározzák a sózás mértékét, a szeletek vékonyságát, valamint a füstölés időtartamát, módját is. A különleges ízű szeletek minden előétel alapját képezik Horvátországban. Nem csoda, hogy évente 100 ezer szelet lehet, ami tényleg horvát sertésekből készül, hagyományos dalmát receptek alapján. Az egyik legismertebb autentikus üzem a Krk szigetén Zsuzsics településen működik, ahol a betérő turisták számára autentikus dalmát népviseletben szervírozzák a világszerte sok díjat nyert – egyre drágább – ínyencséget.

A dalmátok esküsznek arra, hogy a jó sonkát aromás fafüstön kell kiszárítani, ettől lesz még különlegesebb íze a húsnak.

A sonka minősége függ egyébként attól is, hogy milyen levegőn tárolják - a jó sonkát akár három évig is „békén hagyják” felfüggesztve, mielőtt az első szeletet levágják belőle.