Külföldre indul? Készüljön fel alaposan!

2014-10-09 17:50:00 superadmin

hírkép

Számos oka lehet annak, ha valaki arra az elhatározásra jut, hogy szeretne külföldön letelepedni. Akár anyagilag, akár karrierjével kapcsolatban lát az ember lehetőségeket, a fiatalok külföldre vándorlása az egyik legjellemzőbb jelenkori társadalmi trend. Azonban ha valaki azért szeretne kiköltözni külföldre, hogy tanulás nélkül elsajátíthassa a választott idegen nyelvet, még ő is jól teszi, ha még itthon lépéseket tesz az eredményesebb fejlődés érdekében.



Gönczy Edit, a Bar-Angol program alapítója a hétvégén előadást tartott arról, hogy a külföldre utazók hogyan készülhetnek fel a legalaposabban a váratlan nyelvi nehézségekre és azzal kapcsolatban is hasznos tanácsokat adott, hogy a többiek miként teremthetik meg itthon a nyelvtanuláshoz elengedhetetlen intenzív nyelvi környezetet.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. adatai alapjánhárom évvel ezelőtt 60 000 magyar dolgozott legalább fél évet külföldön, míg 2013-ban több mint 250 000 embert regisztráltak.

Szalai Gabriella, az AngolNyelvTanitas.hu alapítója a trendre reagálva másodiktréningjét szervezte azok számára, akik fontolgatják a külföldre költözést, hogy ellássa őket a leghasznosabb információkkal. A tréningen Gabriella mellett neves szakemberek adtak segítséget útravalóul az érdeklődőknek.

Votisky Petra expat-coach és pszichológus, a külföldre költözés buktatóiról illetve a kulturális sokk okozta problémákról beszélt. Tanay Marcell, Magyarország legnagyobb külföldi munkaközvetítő cége, az EUWork Kft. képviselője a külföldi álláskeresésről tartott előadást, míg a világutazó blogger,Harmincz Rita saját tapasztalataival bátorította az érdeklődőket.

Gönczy Edit, a Bar-Angol program alapítója előadásának középpontjába a kommunikációt helyezte. A szakértő szerint a leggyakoribb probléma, hogy az emberek nem a kommunikáció céljára fókuszálnak, hanem arra, hogyan fejezhetik ki magukat a legtökéletesebben, pedig az első lépés, hogy megértessük magunkat, majd ez után jöhet a mondatok minőségének csiszolása.

„Az a tapasztalatom, hogy a tanulók igen komoly gátakat építenek fel magukban azzal, hogy sok időnek érzik, mire összeállítanak egy mondatot, nem gondolják elég választékosnak szókincsüket, illetve nem tartják megfelelőnek kiejtésüket. Ezek a frusztrációk pedig önbizalomhiányhoz vezetnek, ami kihat a kommunikáció sikerére is. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség szókincsfejlesztésre vagy tanulásra, de annál is fontosabb, hogy a gyakorlatban is megoldást találjanak a problémára”- mondta Gönczy Edit.

A nyelvtanár szerint a külföldre készülőknek még az indulás előtt fontos feltölteniük a legfontosabb panelmondatokkal szókincsüket, majd azokat el kell mélyíteniük a gyakorlatban is. Ezek azok a kifejezések, melyeket egyből érdemes alkalmazni, ha valamilyen kommunikációs problémával találkoznak: túl gyorsan beszél a partner, nem értenek valamit, vagy nem tudjákpontosan kifejezni magunkat.

Bar-Angol elnevezésű programját pontosan abból a célból hozta létre, hogy a tanulni vágyók megteremthessék a lehetőséget számukra a gyorsan fejlődő beszéd-készség elsajátításához, és külföldiek bevonásával minden helyzetben kiválóan tudjanak kommunikálni.

„A külföldre indulóknak a megfelelő felkészülés érdekében még itthon szükséges lépéseket tenniük. Keresniük kell azokat a lehetőségeket, ahol használni tudják az idegen nyelvet, illetve az is hatalmas segítség a számukra, ha minél több időt tudnak eltölteni külföldiekkel. Ezzel hozzászoknak az igazi beszélt angolhoz és a különböző akcentusokhoz. Óriási előnnyel indul, aki ezekhez még itthon hozzászokik”- tette hozzá Edit.

Gönczy Edit 5 tanácsa a külföldre indulóknak:

-   Tanuld meg a jól begyakorolható panelmondatokat, amik minden nehéz helyzetben segítségül szolgálhatnak!

-  Gyakorold be annyira, hogy bármikor képes legyél használni őket!

-   Aktivizáld meglévő passzív szókincsedet!

-   Teremtsd meg magad körül az intenzív idegen nyelvű környezetet!

-   Tanulj meg túllépni a hibákon!

Háttérinformáció:

A Bar-ANGOL Program 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy élvezetes módon, intenzív angol nyelvi környezetben tegye lehetővé a nyelv elsajátítását.

Ha valaki külföldre költözik, akkor az adott nyelven kell beszélnie a szomszédokkal vagy az eladókkal. Ha színházba vagy moziba megy, szintén angolul érik az élmények, és ebben az intenzív környezetben kell helyt állnia. Ezt a közeget hivatott a Bar-ANGOL Program megteremteni, és a meglévő tudást aktiválni, élvezetes programok segítségével, melyek nem csak az angoltudást fejlesztik, de hihetetlen nagy élményt jelentenek önmagukban is. Elengedhetetlen összetevője a módszernek, hogy külföldi segítők is részt vesznek a programokon. Ők azok, akik miatt mindenképp muszáj angolul beszélni a résztvevőknek, akik így nem választhatják a könnyebb megoldást.

A programok mellett háttéranyagokat is biztosítanak a szervezők a tanulni vágyók számára, hogy otthon is könnyedén angollá színezhetővé váljanak a hétköznapok. További részletek:http://angolkommunikacio.hu/program/